Duitslandweb logo Duitslandweb

Oud-topman Wirecard aangeklaagd voor fraude

Kort nieuws - 15 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het openbaar ministerie in München heeft de gewezen topman van het failliete concern Wirecard, Markus Braun, maandag aangeklaagd voor fraude, koersmanipulatie en georganiseerde vermogenscriminaliteit.

De Beierse beursgenoteerde fintech-onderneming Wirecard was jarenlang het paradepaardje van het Duitse bedrijfsleven. Het faciliteerde digitale betalingen. In juni 2020 moest het bedrijf toegeven dat de jaarrekening niet klopte en een bedrag van maar liefst 1,9 miljard euro alleen op papier bestond.

Volgens de Duitse justitie heeft de top van het beurgenoteerde bedrijf sinds 2015 meer inkomsten voorgespiegeld dan er daadwerkelijk waren. Daardoor kreeg Wirecard voor miljarden aan leningen van banken en investeerders, die nu waarschijnlijk nooit meer terug worden betaald. Ook aandeelhouders werden in totaal voor miljarden gedupeerd. Topman Markus Braun werd gearresteerd en zit vast in afwachting van zijn proces. Bestuurslid en manager Jan Marsalek is voortvluchtig. De Bondsdag heeft in de zomer van 2021 een parlementair onderzoek afgerond naar Wirecard. Ook toenmalig kanselier Angela Merkel en toenmalig minister van Financiën Olaf Scholz (de huidige kanselier) zijn door de commissie aan de tand gevoeld over hun betrokkenheid bij het fraudeschandaal. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Tags: Wirecard

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Scholz introduceerde het begrip Doppel-Wumms onlangs met trots. En wordt er nu mee om de oren geslagen.


Lees meer

De landschappen bloeien toch

De landschappen bloeien toch

Geld, goed beleid en geduld; dat is de sleutel tot succes, stelt columnist Carsten Brzeski hoopvol vast.


Lees meer

Het keerpunt

Het keerpunt

Hoe de oorlog in Oekraïne ook afloopt, de Duitse 'Zeitenwende' kan niet meer worden teruggedraaid, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger