Toezichthouder legt EY straf op voor rol in Wirecard-fraude
Kort nieuws - 4 april 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse toezichthouder Apas heeft accountantskantoor EY (voorheen Ernst & Young) een straf opgelegd voor het verzaken van de beroepsplicht bij het controleren van de boekhouding van de financiële dienstverlener Wirecard. De top van Wirecard heeft volgens justitie miljardenfraude gepleegd, waarna het bedrijf in 2020 failliet ging.
De Duitse tak van EY mag van van de toezichthouder twee jaar lang geen beursgenoteerde bedrijven controleren. Dat geldt alleen voor nieuwe klanten. Ook moet het bedrijf 500.000 euro betalen. Vijf accountants krijgen ook een persoonlijke boete. Hierbij gaat het om bedragen tussen 23.000 en 300.000 euro. Apas, toezichthouder op de accountancy in Duitsland, was tegen 12 EY-accountants een zaak begonnen, maar zeven van hen leverden hun licentie in en ontliepen zo een boete. Lees meer bij Handelsblatt (betaalmuur) en in het persbericht van Apas
In juni 2020 moest Wirecard toegeven dat de jaarrekening niet klopte en een bedrag van 1,9 miljard euro alleen op papier bestond. Volgens de Duitse justitie heeft de top van het beurgenoteerde bedrijf sinds 2015 meer inkomsten voorgespiegeld dan er daadwerkelijk waren. Daardoor kreeg Wirecard voor miljarden aan leningen van banken en investeerders, die nu waarschijnlijk nooit meer terug worden betaald. Ook aandeelhouders werden in totaal voor miljarden gedupeerd. Topman Markus Braun werd gearresteerd en het proces tegen hem is gaande. Onlangs zei hij tijdens een zitting niks met de fraude te maken te hebben. Bestuurslid en manager Jan Marsalek is voortvluchtig. De Bondsdag heeft in de zomer van 2021 een parlementair onderzoek afgerond naar het faillisement van Wirecard.
Lees meer over 'Economie':
Soapserie 'investeren met de schuldenrem'
Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.
De Duitse e-auto wacht op de parking
Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.
Duitsland wordt traag en oud
Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.
E-auto centraal op autobeurs IAA
De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.
Reacties
Geen reacties aanwezig