Duitslandweb logo Duitslandweb

Arrestatiebevelen tegen Wirecard-top na miljardenfraude

Kort nieuws - 22 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Openbaar Ministerie in München heeft drie arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen voormalige Wirecard-managers. Ze worden verdacht van bendematig bedrog en marktmanipulatie. 

Het inmiddels failliete fintech-bedrijf Wirecard gold lang als veelbelovend, maar in juni kon het bedrijf de jaarcijfers niet presenteren. Een bedrag van 1,9 miljard euro was 'kwijt'. Topman Braun moest aftreden en werd gearresteerd. Hij kwam op borg vrij, maar is woensdag opnieuw gearresteerd omdat de aanklacht is uitgebreid.

Volgens justitie heeft de top van het beurgenoteerde bedrijf sinds 2015 meer inkomsten voorgespiegeld dan er daadwerkelijk waren. Daardoor kreeg Wirecard voor miljarden aan leningen van banken en investeerders, die nu waarschijnlijk nooit meer terug worden betaald. Volgens justitie  wist de top sinds 2015 dat het bedrijf, dat digitale betalingen faciliteerde, verliesgevend was.

Behalve Braun werden woensdag nog twee hoge ex-managers gearresteerd. Bestuursvoorzitter Jan Marsalek is op de vlucht en bevindt zich waarschijnlijk in het buitenland.

De zaak roept vragen op over het toezicht op het beursgenoteerde bedrijf. Aanwijzingen dat het bedrijf met de cijfers knoeide, waren er volgens Duitse media al langer. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Een politieke wending nam de zaak de afgelopen dagen, toen bleek dat kanselier Merkel zich tijdens haar bezoek aan China in september 2019 heeft ingezet voor een mogelijke overname van een Chinees bedrijf door Wirecard, waardoor het Duitse bedrijf toegang tot de Chinese markt zou krijgen. Toezichthouder Bafin deed toen al onderzoek naar het bedrijf. Merkels kantoor liet woensdag weten dat Merkel op dat moment niet op de hoogte was van 'mogelijke zwaarwegende onregelmatigheden'. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

De landschappen bloeien toch

De landschappen bloeien toch

Geld, goed beleid en geduld; dat is de sleutel tot succes, stelt columnist Carsten Brzeski hoopvol vast.


Lees meer

Het keerpunt

Het keerpunt

Hoe de oorlog in Oekraïne ook afloopt, de Duitse 'Zeitenwende' kan niet meer worden teruggedraaid, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer

Groene inflatie

Groene inflatie

Duitsland maakt zich druk over de hoge inflatie. Econoom en columnist Carsten Brzeski ziet ook voordelen.


Lees meer

Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Elon Musk stampt in een recordtijd een gigafabriek in Brandenburg uit de grond. Niet tot ieders genoegen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger