Duitslandweb logo Duitslandweb

Miljoenen aan gouden munten gestolen uit Beiers museum

Kort nieuws - 23 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Uit het Kelten-Römer-Museum in het Beierse Manching zijn bijna 500 gouden munten gestolen, die meerdere miljoenen waard zijn. De goudschat, die uit de tijd van 100 voor Christus stamt, was het uithangbord van het museum.

Inbrekers hebben de vitrine met de munten opengebroken en ze allemaal meegenomen. "Het was klassiek, zoals je het je in een slechte film voorstelt", aldus een woordvoerder van de politie. De Beierse minister van Cultuur Markus Blume (CSU) spreekt van een "catastrofe. De gouden munten zijn als getuigen van onze geschiedenis onvervangbaar." 

De politie gaat ervan uit dat de inbrekers de ruim 4 kilo wegende goudschat illegaal proberen te verkopen of dat die "in het ergste geval wordt omgesmolten". Dat laatste is een reële optie, omdat de munten waarschijnlijk moeilijk te verkopen zijn. Ze vormen de grootste Keltische goudvondst van de 20e eeuw. Ze werden in 1999 in Manching opgegraven en waren sinds 2006 in het Kelten-Römer-Museum te zien. 

Tegelijkertijd met de diefstal onderzoekt de politie sabotage bij de Deutsche Telekom in Manching: kort voor de inbraak zijn de glasvezelkabels bij een regionaal knooppunt vernield, waardoor ruim 13.000 huishoudens en bedrijven geen internet en telefoon hebben. Mogelijk is daarmee ook het alarmsysteem in het museum uitgeschakeld. 

De inbraak in Manching doet denken aan vergelijkbare diefstallen in Dresden en Berlijn. De Beierse politie heeft daarom contact met collega's in die steden opgenomen. In het Berlijnse Bode-Museum werd in 2017 een 100 kilo wegende gouden munt ter waarde van 4 miljoen euro gestolen. In Dresden werden in 2019 uit het museum Grüne Gewölbe gouden juwelen, diamanten en briljanten ter waarde van 100 miljoen euro meegenomen. In beide gevallen is de buit nooit teruggevonden. In Berlijn zijn twee jonge mannen en een bewaker van het museum veroordeeld, in Dresden loopt nog een proces tegen zes verdachten. Lees meer bij Bayerische Rundfunk 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

 Stolperstein-maker wil dat we blijven ‘struikelen’

Stolperstein-maker wil dat we blijven ‘struikelen’

Het monument van gedenksteentjes is voor Gunter Demnig nog lang niet af, zei hij in Amsterdam.


Lees meer

Bielefeld: de stad die niet bestaat

Bielefeld: de stad die niet bestaat

Het thema van de Dag van de Duitse taal is reizen, maar kan dat ook naar Bielefeld?


Lees meer

Duitse humor

Duitse humor

Het overkwam Merlijn Schoonenboom onlangs: hij moest lachen om een Duitse serie. Zijn de Duitsers grappiger geworden?


Lees meer

Het verbod

Het verbod

'Layla' is een Schlager zoals er zoveel bestaan, maar nu volksfeesten de hit boycotten, is die politiek geworden, schrijft Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger