
Inbraak in museum Grünes Gewölbe in Dresden
Kort nieuws - 25 november 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebBij een inbraak in het museum Grüne Gewölbe in Dresden zijn maandagochtend vroeg kostbare 18e eeuwse sieraden gestolen. In de barokke schatkamer van het slot van de oude Saksische vorsten worden rond de 3000 gouden, zilveren en ivoren kostbaarheden en edelstenen bewaard (geactualiseerd om 17.30 uur).
Bij de diefstal is een vitrine ingeslagen waarin drie waardevolle sieradensets werden bewaard van de Saksische vorst August de Sterke (1670-1733). Dat heeft directeur Marion Ackermann van de Staatliche Kunstsammlungen, waaronder het Grüne Gewölbe valt, vanmiddag bevestigd. De waarde van de gestolen goederen is volgens haar niet in cijfers uit te drukken. Onduidelijk is nog of de sets, die uit meer dan honderd delen bestaan, in hun geheel zijn gestolen.
De Saksische minister van Binnenlandse Zaken Roland Wöller noemde de diefstal vanmiddag "een aanslag op de culturele identiteit van alle Saksen".
De politie kreeg maandagmorgen om 4:59 uur een melding van het veiligheidspersoneel van het museum, dat op videobeelden twee personen in de juwelenkamer zag. Ze zouden door een ingeslagen ruit zijn binnengekomen. Toen de politie 5 minuten later arriveerde, waren de dieven al verdwenen. Tot nu toe ontbreekt van hen elk spoor. Lees meer bij Spiegel Online en MDR.de
Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom
Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op
Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’
Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.

Duitsland worstelt met academische vrijheid
De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.
Reacties