Duitslandweb logo Duitslandweb

'Warntag': nationale sirenetest in Duitsland

Kort nieuws - 8 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland is 8 december tot 'bundesweiter Warntag' (nationale waarschuwingsdag) uitgeroepen. De sirenes gaan in heel Duitsland om 11:00 uur af om ze te testen. Daarnaast ontvangen alle Duitsers rond die tijd een waarschuwings-sms via de alert-apps NINA en Katwarn en voor het eerst ook via het zogenoemde cell-broadcast-systeem. Ook op de radio en tv worden de mensen gewaarschuwd.

Terwijl in Nederland de sirenes iedere eerste maandag van de maand worden getest, is het in Duitsland pas de tweede keer dat een dergelijke waarschuwingsdag wordt gehouden. De dag is een initiatief van het Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe (BBK).

Bij de eerste officiële 'Warntag' in september 2020 ging een hoop mis: veel sirenes deden het niet of gingen 30 minuten te laat af en de waarschuwingsapps werkten niet meer door een overbelaste server. Bovendien maakte de waternoodsramp in juli 2021 het belang van een goed werkend rampenwaarschuwingssysteem duidelijk. Zo verstuurde de NINA-app in het zwaar getroffen Ahrweiler (Rijnland-Palts) geen waarschuwing.

Ook test Duitsland op 8 december zijn nieuwe cell-broadcasting-systeem. Veel landen werken al met dit systeem, waarbij alle eigenaren van mobiele telefoons die zich tijdens een noodgeval binnen een bepaald gebied bevinden een waarschuwings-sms ontvangen. In Nederland gebeurt dat met de zogeheten NL-Alert. Lees meer bij Tagesschau en Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Vooruitblik: Duitsland in 2023

Vooruitblik: Duitsland in 2023

De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zullen in 2023 grote thema’s blijven. In Berlijn worden de verkiezingen van 2021 overgedaan. Een overzicht.


Lees meer

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Van 'Zeitenwende' tot energiecrisis: een terugblik op het Duitse nieuws van het afgelopen jaar.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Wie zijn de samenzweerders, die een gewapende staatsgreep wilden plegen in Duitsland?


Lees meer

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Adellijke titels zijn in Duitsland alleen nog voor de sier.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger