Beieren krijgt strengste rookverbod van Duitsland
Referendum maakt eind aan uitzonderingen

Achtergrond - 5 juli 2010

Beieren heeft zich in een referendum uitgesproken voor het strengste rookverbod van heel Duitsland. Het geldt vanaf 1 augustus. Alleen voor het Oktoberfest wordt dit jaar nog een uitzondering gemaakt. De initiatiefnemers van het Beierse referendum willen nu volksraadplegingen in het hele land.

Beieren krijgt strengste rookverbod van Duitsland
© Flickr.com/procyonlotormotor
Een rookverbod aanduiding in het Beierse Haßfurt.

Een compleet verbod van roken in kroegen, eetgelegenheden en ja, ook in biertenten: 61 procent van de Beierse deelnemers aan het referendum bleek daar zaterdag een voorstander van te zijn, 39 procent was er tegen. De opkomst was 37.7 procent. In Beieren is geen minimumopkomst nodig om een referendum geldig te maken.

Met deze uitslag heeft Beieren vanaf 1 augustus het strengste rookverbod van heel Duitsland. Het verbod voor biertenten geldt pas vanaf 2011 om de organisatie van het Oktoberfest, dat dit jaar z'n 200ste verjaardag viert, niet in de problemen te brengen.

Zestien verschillende wetten

Het referendum is een initiatief van de Beierse Ökologische-Demokratische Partei (ÖDP) en het actiecomité Ja zum Nichtraucherschutz (‘Ja tegen bescherming van niet-rokers’) en werd gesteund door SPD en Groenen in de Zuid-Duitse deelstaat. “Dat we zo duidelijk winnen, heeft ons allemaal wel een beetje verrast”, aldus Sebastian Frankenberger, zowel actief in de ÖDP als in het actiecomité, na bekendmaking van de uitslag op de Duitse radio. “We zijn ontzettend trots op het Beierse volk.”

Frankenberger wil nu een referendum voor heel Duitsland. De uitslag in Beieren laat volgens hem zien dat de Duitsers niet-rokers graag goed beschermd zien. De Duitse niet-rokersbond NID sluit zich bij hem aan: “Het kan toch niet zo blijven dat er in Duitsland 16 verschillende wetten voor het rookverbod zijn,” aldus de NID.

Arbeidsomstandighedenwet

Het rookverbod is in Duitsland een deelstaataangelegenheid. Elk Bundesland heeft zijn eigen regels. In Beieren mocht tot dit referendum bijvoorbeeld wel gerookt worden in kleine kroegjes, biertenten en afgescheiden ruimtes in cafés en restaurants. Die uitzonderingen komen nu te vervallen. Zie voor een overzicht van het rookbeleid in de verschillende deelstaten het Factsheet.

Volgens Frankenberger bereiden andere deelstaten nu ook referenda naar Beiers voorbeeld voor. Voorstanders van een algeheel rookverbod vinden echter dat de overheid het daarop niet moet laten aankomen en pleiten voor betere bescherming van niet-rokers via de arbeidsomstandighedenwet. Die geldt voor heel Duitsland en laat een antirookregeling toe om werknemers te beschermen. In Nederland wordt het rookverbod ook via de arbeidsomstandighedenwet geregeld.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger