Duitslandweb logo Duitslandweb

Referendum Berlijn: Klimaatneutraal in 2030?

Kort nieuws - 24 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Berlijners kunnen zondag meedoen aan een referendum over het klimaatbeleid van de stad. De initiatiefnemers willen dat Berlijn zich tot doel stelt in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dat is 15 jaar eerder dan in het klimaatverdrag van Parijs is afgesproken. 

Het Berlijnse stadsbestuur, de senaat, raadt het wetsvoorstel af. Het is volgens de coalitie van SPD, Groenen en Die Linke niet haalbaar. Bij de Brandenburger Tor worden zondag tienduizenden demonstranten verwacht die een ambitieuzer klimaatbeleid eisen.

Het referendum is bindend, als de 2,4 miljoen Berlijnse kiezers voor stemmen, moet de stad met de doelstelling aan de slag. Maar als het niet lukt om in 2030 klimaatneutraal te zijn, volgen er niet automatisch sancties. 

In Berlijn zijn al meer burgerinitiatieven voor referenda geweest. Zo stemden Berlijners bijvoorbeeld in 2021 voor onteigening van grote woningverhuurders. Over de uitvoering van dit niet-bindende referendum is nog steeds discussie. Ook besloten de burgers - wel bindend - dat het Tempelhofer Feld, een voormalig vliegveld, niet mag worden bebouwd. De CDU in de stad wil dit besluit nu alsnog herroepen. Het deelstaatparlement heeft het recht een wet aan te passen die door een referendum tot stand is gekomen. Lees meer bij RBB24

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Berlijn':

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Een architect heeft plannen voor het oude afluisterstation bij Berlijn, dat vooral het terrein is van kunstenaars.


Lees meer

'Flaniermeile': een boulevard richting de oppositie

'Flaniermeile': een boulevard richting de oppositie

Een stuk straat in het centrum van Berlijn is het symbool geworden van de wrevel tussen de Groenen en de SPD in de stad, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer

Gat in Berlijn

Gat in Berlijn

Het imago van de Duitse hoofdstad heeft door een opeenstapeling van blunders een dieptepunt bereikt, stelt columnist Carsten Brzeski vast.


Lees meer

Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus

Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus

Een blamage! Bij de Berlijnse deelstaatverkiezingen ging vorig jaar zoveel mis dat de 'Pannenwahl' opnieuw moet.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger