Duitslandweb logo Duitslandweb

Referendum Berlijn over klimaatbeleid haalt het niet

Kort nieuws - 27 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een referendum over een klimaatneutraal Berlijn in 2030 in plaats van 2045 heeft zondag niet de benodigde instemming behaald. 

Hoewel een meerderheid van 51 procent van de uitgebrachte stemmen voor het voorstel was om de klimaatdoelstelling aan te scherpen, werd de benodigde opkomst niet gehaald. Minder dan 25 procent van de kiesgerechtigden stemde voor een klimaatneutraal Berlijn in 2030. De totale opkomst was rond de 30 procent.

De initiatiefnemers wilden dat Berlijn zich tot doel stelt in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dat is 15 jaar eerder dan in het klimaatverdrag van Parijs is afgesproken. Het Berlijnse stadsbestuur, de senaat, raadde het wetsvoorstel af. Het was volgens de coalitie van SPD, Groenen en Die Linke niet haalbaar. Lees meer bij Tagesspiegel

In Berlijn zijn al meer burgerinitiatieven voor referenda geweest. Zo stemden Berlijners bijvoorbeeld in 2021 voor onteigening van grote woningverhuurders. Over de uitvoering van dit niet-bindende referendum is nog steeds discussie. Ook besloten de burgers - wel bindend - dat het Tempelhofer Feld, een voormalig vliegveld, niet mag worden bebouwd. De CDU in de stad wil dit besluit nu alsnog herroepen. Het deelstaatparlement heeft het recht een wet aan te passen die door een referendum tot stand is gekomen. Lees meer bij RBB24

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Berlijn':

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Een architect heeft plannen voor het oude afluisterstation bij Berlijn, dat vooral het terrein is van kunstenaars.


Lees meer

'Flaniermeile': een boulevard richting de oppositie

'Flaniermeile': een boulevard richting de oppositie

Een stuk straat in het centrum van Berlijn is het symbool geworden van de wrevel tussen de Groenen en de SPD in de stad, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer

Gat in Berlijn

Gat in Berlijn

Het imago van de Duitse hoofdstad heeft door een opeenstapeling van blunders een dieptepunt bereikt, stelt columnist Carsten Brzeski vast.


Lees meer

Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus

Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus

Een blamage! Bij de Berlijnse deelstaatverkiezingen ging vorig jaar zoveel mis dat de 'Pannenwahl' opnieuw moet.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger