Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse Turken mogen niet meedoen aan referendum over doodstraf

Kort nieuws - 5 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland levende Turken mogen niet meedoen aan een referendum in Turkije over de invoering van de doodstraf. Dat zei regeringswoordvoerder Seibert vanmiddag.

Een dergelijk referendum gaat in tegen de Duitse grondwet en tegen Europese waarden, liet Seibert vanmiddag namens de regering weten. Daarom zal de regering zo'n referendum in Duitsland verbieden. Eerder spraken ook SPD-lijsttrekker Schulz en minister van Buitenlandse Zaken Gabriel (SPD) zich ertegen uit. Turken in Duitsland deden in april mee aan een referendum over meer macht voor de Turkse president Erdogan. Bijna tweederde van de Turken in Duitsland, 63,1 procent, stemde daar toen voor. Erdogan won het referendum met een nipte meerderheid van 51,4 procent. Daarna zei hij ook een referendum over de invoering van de doodstraf te overwegen. Als hij dat in Duitsland wil houden, moet de Duitse regering daar toestemming voor geven. Die zal dat dan weigeren, aldus Seibert. Vooralsnog heeft Turkije nog geen aanvraag voor zo'n referendum ingediend. Lees meer bij Zeit Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger