Duitse Turken mogen niet meedoen aan referendum over doodstraf
Kort nieuws - 5 mei 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebIn Duitsland levende Turken mogen niet meedoen aan een referendum in Turkije over de invoering van de doodstraf. Dat zei regeringswoordvoerder Seibert vanmiddag.
Een dergelijk referendum gaat in tegen de Duitse grondwet en tegen Europese waarden, liet Seibert vanmiddag namens de regering weten. Daarom zal de regering zo'n referendum in Duitsland verbieden. Eerder spraken ook SPD-lijsttrekker Schulz en minister van Buitenlandse Zaken Gabriel (SPD) zich ertegen uit. Turken in Duitsland deden in april mee aan een referendum over meer macht voor de Turkse president Erdogan. Bijna tweederde van de Turken in Duitsland, 63,1 procent, stemde daar toen voor. Erdogan won het referendum met een nipte meerderheid van 51,4 procent. Daarna zei hij ook een referendum over de invoering van de doodstraf te overwegen. Als hij dat in Duitsland wil houden, moet de Duitse regering daar toestemming voor geven. Die zal dat dan weigeren, aldus Seibert. Vooralsnog heeft Turkije nog geen aanvraag voor zo'n referendum ingediend. Lees meer bij Zeit Online
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig