Duitslandweb logo Duitslandweb

Ministers oneens over Turkse campagne-optredens in Duitsland

Kort nieuws - 13 maart 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse ministers zijn het oneens over de vraag of Turkse politici campagne mogen voeren in Duitsland. Na de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije van afgelopen weekend wordt daar opnieuw over gediscussieerd. Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken is tegen campagne-optredens van Turkse politici in Duitsland. Er zijn duidelijke regels, zegt hij, die een verbod op zulke bijeenkomsten mogelijk maken. Zijn collega van Defensie Von der Leyen is gematigder en wil geen algmeen verbod. Minister van Financiën Schäuble roept Turkije op "de rede weer te laten gelden". Het Duitse Constitutioneel Hof bepaalde vrijdag dat buitenlandse politici geen recht hebben om in Duitsland campagne te voeren. Het is aan de bondsregering om zulke optredens wel of niet toe te staan, aldus het Bundesverfassungsgericht. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online

In Nederland kwam het dit weekend tot een diplomatieke rel toen eerst de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu geweigerd werd een campagne-bijeenkomst te houden en daarna de uit Duitsland aangreisde minister van Gezinszaken Kaya het Turkse consulaat in Rotterdam niet mocht betreden. Zij werd in de nacht van zaterdag op zondag als ongewenste vreemdeling het land uitgezet. Overigens meldde Bild Zeitung dit weekend dat minister Gabriel van Buitenlandse Zaken vorige week in een gesprek met Cavusoglu het verzoek van de Nederlandse regering heeft overgebracht of de Turkse minister pas na de Nederlandse verkiezingen op 15 maart naar Nederland kon komen. Dat zou Cavusoglu hebben toegezegd, zouden diplomatieke bronnen hebben bevestigd. Desalniettemin reisde hij zaterdag naar Nederland, waar zijn toestel geen toestemming kreeg om te landen. Lees meer bij Bild.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger