Duitslandweb logo Duitslandweb

Turken in Duitsland voeren nee-campagne tegen Turks referendum

Kort nieuws - 14 maart 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Verschillende groepen activisten en Turkse partijen in Duitsland voeren nee-campagnes tegen het referendum over het Turkse presidentiële systeem, dat op 16 april in Turkije wordt gehouden. Met dat referendum wil president Erdogan zijn macht uitbreiden.

Een van die initiatieven is van Mürvet Öztürk, dochter van Koerdische ouders en lid van het deelstaatparlement in Hessen. In Duitsland wonen 1,4 miljoen Duitse Turken met stemrecht. Bij de laatste Turkse verkiezingen kwam 60 procent niet opdagen. Öztürk vermoedt dat dit grotendeels tegenstanders van Erdogan zijn en wil hen mobiliseren 'hayir' (nee) te stemmen. Öztürk en haar mede-campagnevoerders hebben een brede groep Duits-Turkse organisaties om zich heen verzameld zoals dat in Duitsland nog niet eerder is gebeurd, schrijft FAZ.net. Ze zijn niet aan een bepaalde partij gebonden. Er zijn ook twee Turkse politieke partijen in Duitsland die tegen meer macht voor Erdogan zijn, de Koerdenpartij HDP en de sociaal-democratische CHP. De kiesgerechtigde Duitse Turken zouden een beslissende stem in het referendum kunnen hebben, meldt de FAZ. Lees meer bij FAZ.net en bekijk de video op tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger