Duitslandweb logo Duitslandweb

Turken in Duitsland voeren nee-campagne tegen Turks referendum

Kort nieuws - 14 maart 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Verschillende groepen activisten en Turkse partijen in Duitsland voeren nee-campagnes tegen het referendum over het Turkse presidentiële systeem, dat op 16 april in Turkije wordt gehouden. Met dat referendum wil president Erdogan zijn macht uitbreiden.

Een van die initiatieven is van Mürvet Öztürk, dochter van Koerdische ouders en lid van het deelstaatparlement in Hessen. In Duitsland wonen 1,4 miljoen Duitse Turken met stemrecht. Bij de laatste Turkse verkiezingen kwam 60 procent niet opdagen. Öztürk vermoedt dat dit grotendeels tegenstanders van Erdogan zijn en wil hen mobiliseren 'hayir' (nee) te stemmen. Öztürk en haar mede-campagnevoerders hebben een brede groep Duits-Turkse organisaties om zich heen verzameld zoals dat in Duitsland nog niet eerder is gebeurd, schrijft FAZ.net. Ze zijn niet aan een bepaalde partij gebonden. Er zijn ook twee Turkse politieke partijen in Duitsland die tegen meer macht voor Erdogan zijn, de Koerdenpartij HDP en de sociaal-democratische CHP. De kiesgerechtigde Duitse Turken zouden een beslissende stem in het referendum kunnen hebben, meldt de FAZ. Lees meer bij FAZ.net en bekijk de video op tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Vragen na terreuraanslag Hanau

Vragen na terreuraanslag Hanau

De aanslag in Hanau is de derde extreemrechtse terreurdaad in Duitsland in korte tijd. Wat is er aan de hand?

Lees meer

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer

Een Duitse Babi Pangang

Een Duitse Babi Pangang

Vietnamees eten kun je wel rekenen tot het cultuurgoed van Berlijn, net zo goed als Currywurst, vindt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger