Merkel eist dat Erdogan ophoudt met nazi-vergelijkingen
Kort nieuws - 21 maart 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebKanselier Merkel heeft van de Turkse president Erdogan geëist dat hij ophoudt met tegen haar persoonlijk gerichte nazi-vergelijkingen. Ze dreigde met een verbod op campagne-optredens van Turkse politici in Duitsland.
Erdogan betichtte Merkel zondag van 'nazi-methoden' in een toespraak die door de Turkse televisie werd uitgezonden. Deze methoden zou ze inzetten tegen Turken in Duitsland en tegen Turkse politici die het land bezoeken. Erdogan insinueerde ook nog iets over gaskamers en concentratiekampen die bij het beleid zouden passen en zei dat Merkel terreurorganisaties niet moet ondersteunen maar uitwijzen.
Merkel reageerde op de uitspraken in Hannover, waar ze was voor de ict-beurs Cebit. "We zullen niet toelaten dat het doel steeds weer de middelen heiligt en elk taboe wordt gebroken zonder het leed in acht te nemen van degenen die onder het nationaal-socialisme zijn vervolgd en vermoord", aldus de kanselier. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Turkije enkele dagen geleden al duidelijk gemaakt dat Turkse politici alleen campagne kunnen voeren als ze zich houden aan de principes van de Duitse grondwet, benadrukte Merkel. Anders behoudt Duitsland zich het recht voor campagne-optredens te verbieden.
De Turkse vice-minister-president Kurtulmus heeft maandagavond tegen journalisten gezegd dat Turkse politici nazi-vergelijkingen maken uit zorgen om hun 'Europese vrienden', in de hoop dat die zich hun bloedige verleden herinneren en niet in de val van het nationaal-socialisme trappen.
Duitsland en Turkije zijn sinds enkele weken in conflict over optredens van Turkse politici die in Duitsland campagne willen voeren voor een Turks referendum op 16 april. Dat referendum moet Erdogan meer macht geven. In Duitsland wonen 1,4 miljoen Turken die aan het referendum mee mogen doen. Lees meer bij FAZ.net
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig