Duitsland voert zelfde strijd met Turkije als Nederland
Achtergrond - 13 maart 2017 - Auteur: Marja VerburgKanselier Merkel spreekt haar steun uit aan Nederland in de strijd met Turkije. Duitsland worstelt al twee weken met de vraag of Turkse politici campagne mogen voeren in Duitsland. Het Constitutioneel Hof bepaalde vrijdag dat het aan de bondsregering is om daarover te beslissen. Duitse media schrijven dat het tijd is Turkije grenzen te stellen.
Minister Cavusoglu sprak op 7 maart in de tuin van het Turkse consulaat in Hamburg zijn aanhangers toe
De bondsregering steunt Nederland in de strijd met Turkije. Kanselier Merkel zei vandaag dat de vergelijkingen van de Turkse president Erdogan met het nationaal-socialisme "compleet onacceptabel" zijn. Juist voor Nederland, dat zo onder het nazi-regime geleden heeft, benadrukte de kanselier.
Eerder vandaag zegde Merkels woordvoerder Seibert Nederland de Duitse solidariteit toe. "We hebben als bondsregering de Nederlandse maatregelen noch te beoordelen noch te bekritiseren", zei Seibert. "Maar een ding moet duidelijk zijn: Nederland heeft onze solidariteit als het gaat om de buitensporige uitingen die tegen de Nederlandse regering en het Nederlandse volk vanuit Turkije zijn gedaan."
In Nederland kwam het dit weekend tot een diplomatieke rel toen eerst de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu geweigerd werd een campagne-bijeenkomst te houden en daarna de uit Duitsland aangereisde minister van Gezinszaken Kaya het Turkse consulaat in Rotterdam niet mocht betreden. Zij werd in de nacht van zaterdag op zondag als ongewenste vreemdeling het land uitgezet. Daarna betichtte Erdogan Nederland van nazi-praktijken.
Turkse ministers in Duitsland geweigerd
In Duitsland speelt het conflict met Turkije over de vraag of Turkse ministers in Duitsland campagne mogen voeren al twee weken langer. Ook de Duitsers zijn door Erdogan voor nazi's en fascisten uitgemaakt, nadat verschillende Turkse ministers geen toestemming hadden gekregen voor campagne-optredens. Die toestemming werd geweigerd door de burgemeesters van meerdere Duitse steden, onder meer die van Keulen. Zij voerden veiligheidsredenen aan om de optredens af te zeggen.
In Hamburg werd vorige week dinsdag een optreden van minister Cavusoglu geweigerd, maar hij kwam toch en sprak zijn aanhangers toe in de tuin van het Turkse consulaat in Hamburg. Hij haalde hard uit naar de Duitse regering. Duitsland zou systematisch vijandig tegen Turkije zijn en de Turken in Duitsland onderdrukken, zei hij.
Geo-politieke belangen
De Duitse regering stelde zich de afgelopen twee weken op het standpunt dat Turkse politici in principe mochten komen spreken, als ze zich aan de regels hielden. Het is aan de steden zelf om te bepalen of ze de Turkse ministers toelaten, aldus de bondsregering. Kanselier Merkel benadrukte vorige week donderdag in haar regeringsverklaring in de Bondsdag het geo-politieke belang van een nauwe band met Turkije. Ze maakte duidelijk dat de meningsverschillen zeer groot zijn, maar dat Duitsland toch moet blijven werken aan het verbeteren van de verstandhouding.
Ook minister Gabriel van Buitenlandse Zaken sprak vorige week over het belang van goede Duits-Turkse betrekkingen, na afloop van een gesprek met Cavusoglu in Berlijn, waarin hij probeerde de gemoederen na diens optreden in Hamburg weer te sussen. Overigens zou Gabriel Cavusoglu toen namens de Nederlandse regering hebben gevraagd pas na de Nederlandse verkiezingen op 15 maart naar Nederland te komen. Dat meldde de Bild Zeitung zondag op basis van diplomatieke bronnen. Dat zou Cavusoglu hebben toegezegd. Desalniettemin reisde hij zaterdag naar Nederland, waar zijn toestel geen toestemming kreeg om te landen.
Constitutioneel Hof
Door het conflict tussen Nederland en Turkije van afgelopen weekend verhouden Duitse ministers zich opnieuw tot de vraag of Turkse politici in Duitsland campagne mogen voeren. Daarbij speelt ook een uitspraak van het Constitutioneel Hof van afgelopen vrijdag een rol. Het Hof heeft bepaald dat buitenlandse politici geen recht hebben om in Duitsland campagne te voeren. Het is aan de bondsregering om zulke optredens wel of niet toe te staan, aldus het Bundesverfassungsgericht.
Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken is fel tegen Turkse campagne-optredens in Duitsland en sprak zich daar zondag in het ARD-programma 'Bericht aus Berlin' duidelijk over uit. "Ik wil dat niet. Een Turkse verkiezingscampagne heeft in Duitsland niets te zoeken." Er zijn duidelijke regels, zegt hij, die een verbod op zulke bijeenkomsten mogelijk maken.
Minister Von der Leyen van Defensie koos een gematigder toon dan De Maizière. Zij wil geen algemeen campagneverbod voor Turkse politici. "De verkiezingsstrijd in Nederland en over het Turkse referendum gaan voorbij, maar Europa en Turkije zullen altijd buren blijven", zei de minister vanmorgen in Bild. "Daarom moeten we met het hoofd koel de vrijheid om te spreken volgens de regels en de wetten toestaan." Al voegde ze daar aan toe dat sommige Turkse politici met "hun onverdraaglijke nazi-vergelijkingen hun vrijheid om te spreken zelf ter discussie stellen".
Journalist Yücel
Minister Schäuble van Financiën riep Turkije op "de rede weer te laten spreken". Wat Turkije op dit moment doet is absoluut niet in het belang van het land zelf, aldus de minister tegen omroep ZDF. Turkije is net zo op samenwerking met Europa aangewezen als andersom, "maar als ze niet willen, gaat de samenwerking niet". De minister verwees ook naar de Duits-Turkse journalist Yücel, die in Turkije gevangen zit. Dat Turkije zo met journalisten omgaat, maakt economische hulp aan het land moeilijk, zei Schäuble.
De arrestatie van Welt-correspondent Yücel twee weken geleden leidde in Duitsland tot veel protest. Dat ging direct vooraf aan de rel om de Turkse campagne-optredens en klonk daarna door in het protest tegen de komst van Turkse ministers naar Duitsland. Veel Duitse politici wilden niet dat zij campagne konden voeren voor meer presidentiële macht terwijl Yücel in een Turkse cel zit.
De Turkse campagne gaat over een referendum over het presidentiële systeem in Turkije, dat op 16 april wordt gehouden. Het moet Erdogan meer macht geven. In Duitsland wonen 1,4 miljoen Turken die aan het referendum mogen meedoen.
Duitse analyses naar aanleiding van de spanningen met Turkije:
FAZ.net: Die Türkei in die Schranken weisen
Süddeutsche.de: Die Türkei hat die Grenze des Zumutbaren überschritten
Die Welt: Erdogan hat beim internationalen Recht etwas falsch verstanden
Spiegel Online: Gelegenheit macht Krise
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Duitsland en Nederland worden ook nu nog elke dag valselijk geschoffeerd door Erdogan, en worden uitgemaakt voor nazi's en fascisten.i wellicht wordt hey tijd voor een gezamenlijke economische boycot tegen Turkije? Ik zeg , boek geen reis naar Turkije di jaar
Heb ik lang gedaan ook geld stop zetten boycot alles hun hebben zelf spaargeld van Nederlandse Turkse afkomst geblokkeerd Waarom ....... bang dat geld weg vloeit