Duitslandweb logo Duitslandweb

Pistorius volgt defensieminister Lambrecht op

Kort nieuws - 17 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Boris Pistorius, nu nog minister van Binnenlandse Zaken in de deelstaat Nedersaksen, volgt Christine Lambrecht op als minister van Defensie in de bondsregering. Dat heeft de Duitse  regeringswoordvoerder bevestigd. Pistorius zal donderdag zijn ambtseed in de Bondsdag afleggen.

Lambrecht diende maandag haar ontslag in. Ze ligt al maanden onder vuur en is volgens haar critici niet geschikt voor de functie. Een nieuwjaarsgroet met een verkeerde woordkeuze en in een decor van ontploffend vuurwerk leverde zoveel hoon op dat het een politiek probleem werd.

Pistorius (62) is net als Lambrecht van de SPD. Hij heeft geen ervaring op defensie maar geldt binnen de partij als iemand met gezag. Hij is sinds 2013 minister in Nedersaksen, daarvoor was hij actief in de gemeentepolitiek. Hij was onder meer burgemeester van Osnabrück. Binnen de SPD was hij de afgelopen jaren betrokken bij landelijke verkiezingscampagnes en coalitieonderhandelingen. 

Kanselier Scholz (SPD) noemde Pistorius vandaag een "uitmuntend politicus". Hij prees diens bestuurservaring, kennis over veiligheidsbeleid en doorzettingsvermogen. Scholz stond onder druk om snel een opvolger te benoemen, omdat defensie zeker op dit moment een uiterst belangrijke post is. De nieuwe minister staat voor de taak om het leger zo snel mogelijk 'op te lappen'. De regering heeft 100 miljard vrijgemaakt voor investeringen in defensie.

Pistorius ontvangt donderdag op zijn eerste dag als minister van Defensie direct zijn Amerikaanse ambtsgenoot Lloyd Austin. Vrijdag maakt hij zijn debuut op het internationale toneel in Ramstein, een Amerikaanse legerbasis in Rijnland-Palts, waar overleg plaatsvindt over wapen- en pantserleveranties aan Oekraïne. De druk op Duitsland is groot om Leopard 2-tanks, van Duitse makelij, aan Oekraïne te leveren. Lees meer bij Tagesschau en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger