Duitslandweb logo Duitslandweb

Pistorius volgt defensieminister Lambrecht op

Kort nieuws - 17 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Boris Pistorius, nu nog minister van Binnenlandse Zaken in de deelstaat Nedersaksen, volgt Christine Lambrecht op als minister van Defensie in de bondsregering. Dat heeft de Duitse  regeringswoordvoerder bevestigd. Pistorius zal donderdag zijn ambtseed in de Bondsdag afleggen.

Lambrecht diende maandag haar ontslag in. Ze ligt al maanden onder vuur en is volgens haar critici niet geschikt voor de functie. Een nieuwjaarsgroet met een verkeerde woordkeuze en in een decor van ontploffend vuurwerk leverde zoveel hoon op dat het een politiek probleem werd.

Pistorius (62) is net als Lambrecht van de SPD. Hij heeft geen ervaring op defensie maar geldt binnen de partij als iemand met gezag. Hij is sinds 2013 minister in Nedersaksen, daarvoor was hij actief in de gemeentepolitiek. Hij was onder meer burgemeester van Osnabrück. Binnen de SPD was hij de afgelopen jaren betrokken bij landelijke verkiezingscampagnes en coalitieonderhandelingen. 

Kanselier Scholz (SPD) noemde Pistorius vandaag een "uitmuntend politicus". Hij prees diens bestuurservaring, kennis over veiligheidsbeleid en doorzettingsvermogen. Scholz stond onder druk om snel een opvolger te benoemen, omdat defensie zeker op dit moment een uiterst belangrijke post is. De nieuwe minister staat voor de taak om het leger zo snel mogelijk 'op te lappen'. De regering heeft 100 miljard vrijgemaakt voor investeringen in defensie.

Pistorius ontvangt donderdag op zijn eerste dag als minister van Defensie direct zijn Amerikaanse ambtsgenoot Lloyd Austin. Vrijdag maakt hij zijn debuut op het internationale toneel in Ramstein, een Amerikaanse legerbasis in Rijnland-Palts, waar overleg plaatsvindt over wapen- en pantserleveranties aan Oekraïne. De druk op Duitsland is groot om Leopard 2-tanks, van Duitse makelij, aan Oekraïne te leveren. Lees meer bij Tagesschau en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger