Duitslandweb logo Duitslandweb

Pistorius volgt defensieminister Lambrecht op

Kort nieuws - 17 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Boris Pistorius, nu nog minister van Binnenlandse Zaken in de deelstaat Nedersaksen, volgt Christine Lambrecht op als minister van Defensie in de bondsregering. Dat heeft de Duitse  regeringswoordvoerder bevestigd. Pistorius zal donderdag zijn ambtseed in de Bondsdag afleggen.

Lambrecht diende maandag haar ontslag in. Ze ligt al maanden onder vuur en is volgens haar critici niet geschikt voor de functie. Een nieuwjaarsgroet met een verkeerde woordkeuze en in een decor van ontploffend vuurwerk leverde zoveel hoon op dat het een politiek probleem werd.

Pistorius (62) is net als Lambrecht van de SPD. Hij heeft geen ervaring op defensie maar geldt binnen de partij als iemand met gezag. Hij is sinds 2013 minister in Nedersaksen, daarvoor was hij actief in de gemeentepolitiek. Hij was onder meer burgemeester van Osnabrück. Binnen de SPD was hij de afgelopen jaren betrokken bij landelijke verkiezingscampagnes en coalitieonderhandelingen. 

Kanselier Scholz (SPD) noemde Pistorius vandaag een "uitmuntend politicus". Hij prees diens bestuurservaring, kennis over veiligheidsbeleid en doorzettingsvermogen. Scholz stond onder druk om snel een opvolger te benoemen, omdat defensie zeker op dit moment een uiterst belangrijke post is. De nieuwe minister staat voor de taak om het leger zo snel mogelijk 'op te lappen'. De regering heeft 100 miljard vrijgemaakt voor investeringen in defensie.

Pistorius ontvangt donderdag op zijn eerste dag als minister van Defensie direct zijn Amerikaanse ambtsgenoot Lloyd Austin. Vrijdag maakt hij zijn debuut op het internationale toneel in Ramstein, een Amerikaanse legerbasis in Rijnland-Palts, waar overleg plaatsvindt over wapen- en pantserleveranties aan Oekraïne. De druk op Duitsland is groot om Leopard 2-tanks, van Duitse makelij, aan Oekraïne te leveren. Lees meer bij Tagesschau en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

De Duitse defensieminister Lambrecht maakte één fout te veel, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger