Duitslandweb logo Duitslandweb

Partners zetten Duitsland onder druk over Leopards

Kort nieuws - 18 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De druk op de Duitse regering om Leopard-gevechtstanks aan Oekraïne te leveren, wordt flink opgevoerd, kort voor het overleg op Ramstein vrijdag. Op deze Amerikaanse luchtmachtbasis in Rijnland-Palts komen de defensieministers van de landen die Oekraïne steunen bijeen.

Duitsland zou zelf deze tanks van Duitse makelij kunnen leveren, maar ook andere landen zijn afhankelijk van Duitsland om Oekraïne met de tanks te kunnen steunen. Duitsland moet vergunning verlenen omdat de Leopards in Duitsland zijn gemaakt.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag met kanselier Olaf Scholz getelefoneerd over militaire steun voor Oekraïne. Details over dit gesprek zijn niet bekendgemaakt. Polen en Finland hebben al laten weten samen met andere landen Leopards te willen leveren. Groot-Brittannië roept Duitsland op de toestemming daarvoor te geven. Zelf heeft Groot-Brittannië ook al de levering van gevechtstanks aangekondigd.

Donderdag, een dag voor het overleg op Ramstein, is de eerste werkdag van de nieuwe Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius (SPD). De Duitse regering lijkt intern verdeeld over de levering van de zware gevechtstanks. De Groenen en de FDP zijn voor de levering, hebben meerdere politici van die partijen laten weten. De SPD is de terughoudende partij.

Nederland heeft gisteren aangekondigd zich aan te sluiten bij het Duits-Amerikaanse project waarmee Patriot-luchtafweer aan Oekraïne wordt geleverd. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger