Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits parlement erkent genocide op jezidi's

Kort nieuws - 20 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse parlement heeft donderdag de misdaden in 2014 van de terreurbeweging Islamitische Staat tegen de jizidi's in Noord-Irak en Syrië als genocide erkend. De Centrale Jezidische Raad sprak van een "historische dag".

De partijen in het Duitse parlement stemden unaniem in met de motie van coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP en oppositiepartij CDU/CSU om de systematische vervolging en moord op de jezidi-gemeenschap als genocide te erkennen. De Bondsdag is niet het eerste parlement dat de gruweldaden van 2014 door terreurgroep IS als genocide erkent. Eerder erkenden onder meer Nederland, België en Australië de massamoord al als genocide.

De resolutie van het Duitse parlement wijst erop dat in Duitsland 's werelds grootste jezidische diaspora leeft die "onderdeel uitmaakt van de Duitse samenleving". De Bondsdag pleit er daarom voor dat jezidi's ook in de toekomst in Duitsland asiel kunnen aanvragen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) riep in haar toespraak in de Bondsdag op de jezidi-gemeenschap met extra maatregelen te steunen.

De Centrale Jezidische Raad in Duitsland sprak donderdag van een "historische dag". De voorzitter van de raad eiste in een verklaring dat de "Sinjar-regio snel moet worden opgebouwd", omdat "jezidi's niet in tenten en kampen, maar in hun thuisland horen te leven". Circa 300.000 jezidi's leven momenteel onder ermbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen.

De jezidi-gemeenschap is een etnische en religieuze minderheid die sinds 2014 door IS-jihadisten uit hun leefgebied in het Irakese Sinjar-gebergte wordt verdreven. In Noord-Irak en Syrië heeft IS duizenden mannen vermoord en meisjes en vrouwen tot slaaf gemaakt. Ook verkrachtte de terreurgroep systematisch vele vrouwen en kinderen. Sindsdien zijn honderdduizenden jezidi's uit het gebied gevlucht. 5000 mensen zijn naar schatting vermoord. Lees meer bij ZDFheute en ZEIT Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger