Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD plant 'Zeitenwende' in eigen buitenlandbeleid

Kort nieuws - 23 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regeringspartij SPD plant een nieuwe koers in haar buitenland- en veiligheidsbeleid. Ze wil onder meer dat Duitsland een belangrijkere rol in de wereld gaat spelen. Dat blijkt uit een intern rapport waarover nieuwssite Tagesschau beschikt. SPD-voorzitter Lars Klingbeil presenteert het plan vandaag in Berlijn.

"Als sociaaldemocratie willen we dat Duitsland de leiding neemt voor een sterk Europa, voor vrede, vrijheid en een op regels gebaseerde internationale orde", staat in het 21 pagina's tellende rapport. Dit is een nieuw geluid voor de SPD, aldus Tagesschau. De partij volgt daarmee de lijn die kanselier Olaf Scholz heeft ingezet, concludeert de nieuwssite. Scholz kondigde vorig jaar na de Russische inval in Oekraïne een Zeitenwende (ommezwaai) in het Duitse buitenland- en veiligheidsbeleid aan. Het begrip Zeitenwende komt volgens Tagesschau 10 keer in het rapport voor. 

De SPD schaart zich voortaan achter het doel van de NAVO om 2 procent van het bruto binnenlands product te investeren in defensie, schrijft ze in het rapport. De afgelopen jaren haalde Duitsland die norm niet, mede omdat de sociaaldemocraten dwars lagen. Door die norm nu wel te onderschrijven wil de SPD laten zien dat Duitsland voor de NAVO een betrouwbare partner is, zegt ze. 

De SPD is in het rapport kritisch over de eigen rol van de afgelopen jaren, vooral met betrekking tot Rusland. Het idee van 'Wandel durch Handel', veranderingen bereiken via handelsbetrekkingen, is mislukt. Daaraan vast te houden, ook na de annexatie van de Krim, was een fout, schrijft de partij. 

In het rapport schrijft de SPD verder dat ze wil investeren in strategische banden met landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. China wordt als 'partner', als 'concurrent' en als 'systeemrivaal' aangeduid. Zonder China kan het probleem van de klimaatverandering niet worden aangepakt, aldus de sociaaldemocraten, en het land is economisch nauw met Europa verbonden. Maar de risico's die banden met China met zich meebrengen moeten wel worden beperkt.

Het rapport is tot stand gekomen met inbreng van alle relevante vleugels binnen de partij. Daarom wordt er niet veel kritiek op verwacht. Het nieuwe buitenland- en veiligheidsbeleid moet op een SPD-partijcongres in december worden besloten. Lees meer bij Tagesschau en Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

De Duitse defensieminister Lambrecht maakte één fout te veel, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger