Duitslandweb logo Duitslandweb

Goedkoop ov in Duitsland: 49-euro-ticket vanaf 1 mei

Kort nieuws - 30 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politiek heeft er lang over gediscussieerd, maar nu is de startdatum van het nieuwe, goedkope ov-ticket officieel bekend: vanaf 1 mei kan in Duitsland met het zogeheten Deutschlandticket worden gereisd. Voor 49 euro per maand kunnen reizigers onbeperkt van het Duitse regionale openbaar vervoer gebruikmaken. Het ticket is vanaf 3 april te koop.

Nog niet alle details over het 49-euro-ticket zijn bekend. De Duitse regering stelt voor het ticket alleen digitaal uit te geven, maar van verschillende kanten klinkt de roep om een papieren kaartje.  Ook zal het 49-euro-ticket in 2024 in prijs stijgen. De overheid en de verkeersministers van de deelstaten hebben die optie opengehouden, met het oog op de hoge brandstof-, elektriciteits- en loonkosten. Lokale overheden waarschuwen dat invoering van het ticket op 1 mei niet haalbaar is.

Het 49-euro-ticket is de opvolger van het populaire 9-euro-ticket. Daarmee kon afgelopen zomer in Duitsland een maand lang onbeperkt met het regionale vervoer, in bussen, metro's, trams en regionale treinen, worden gereisd. Dit aanbod gold drie maanden. Eind augustus stopte deze regeling. Vanwege de inflatie en energiecrisis bleef de roep om een goedkoper openbaar vervoer. Bovendien had het 9-euro-ticket duidelijk gemaakt dat het gemak van één kaartje voor alle verschillende OV-aanbieders en regio's erg wordt gewaardeerd. Het ticket is niet geldig op interregionale treinen.

Maandenlang is er aan deze opvolger gewerkt die, in tegenstelling tot het 9-euro-ticket, door de overheid en de deelstaten gezamenlijk wordt gefinancierd. Voor het 49-euro-ticket dragen beide partijen 1,5 miljard euro bij. Lees meer bij ZDFheute en Der Spiegel

Reacties

Jos - 25 april 2023 10:10

Vorige jaar ook met 9 euro ticket gereisd in duitsland,alleen jammer dat de treinen overvol zijn voor de rest super te doen.gereisd in oosten van duitsland en daarna van eisenach naar heerlen gereisd

Reageer
Hans van de Weg - 27 februari 2023 10:52

Ik heb de volgende vragen:
1. Kan ik als Nederlander ook gebruik maken van een € 49 ticket?
2. Zo ja, moet ik dan een kaart kopen voor een kalendermaand of is het ook mogelijk
een kaart voor een periode b.v. 16 juni t/m 15 juli?
3. Hoe kan ik een kaart aanschaffen en kan die worden toegestuurd?
Bij voorbaat dank voor uw antwoorden. Met vriendelijke groeten, Hans van de Weg

Reageer
Marja Verburg Hans van de Weg - 27 februari 2023 16:43

De informatie die nu bekend is over het Deutschlandticket van 49 euro vindt u hier: https://www.bahn.de/angebot/regio/deutschland-ticket. Daar staat nu oa dat het ticket als abonnement zal worden aangeboden. Voor zover wij kunnen nagaan, kunnen ook mensen die niet in Duitsland wonen dat abonnement kopen. Zie ook: https://www.adac.de/news/49-euro-ticket/ (ADAC, Duitse ANWB). Mvg, de redactie

Aangepast op 2023-02-27 16:44:16

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger