Duitslandweb logo Duitslandweb

Toch vervolg op actie goedkoop OV: 49-euro-ticket

Kort nieuws - 3 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politiek heeft er lang over gediscussieerd, maar binnenkort komt er weer een gereduceerd maandticket voor het Duitse openbaar vervoer. Dat heeft de regering woensdag afgesproken met de deelstaten. 

Het zogenoemde 'Deutschlandticket' gaat 49 euro per maand kosten. Het is de opvolger van het populaire 9-euro-ticket, waarmee afgelopen zomer een maand lang onbeperkt met het regionale vervoer in Duitsland kon worden gereisd. Eind augustus stopte die regeling. Vanwege de inflatie en energiecrisis bleef de roep om een goedkoper openbaar vervoer. Ook had het 9-euro-ticket duidelijk gemaakt dat het gemak van één kaartje voor alle verschillende OV-aanbieders en regio's erg wordt gewaardeerd.  Maandenlang werd er gewerkt aan een opvolger die, in tegenstelling tot het 9-euro-ticket, door de overheid en de deelstaten gezamenlijk wordt gefinancierd. Beide partijen zullen 1,5 miljard euro bijdragen.

Nog niet alle details over het 49-euro-ticket zijn uitgewerkt. Het is de bedoeling dat het zo snel mogelijk te koop is, de planning is vanaf januari 2023. Maar of dat gehaald wordt, hangt af van de financiering van de deelstaten. Ook moeten de regionale openbaarvervoersbedrijven de distrubutie en verkoop voor het Deutschlandticket nog regelen. Het ticket is niet geldig op interregionale treinen.

Mogelijk zal het ticket, een digitaal maandabonnement, in 2024 in prijs stijgen. De overheid en de verkeersministers van de deelstaten hebben die optie opengehouden, met het oog op de hoge brandstof-, elektriciteits- en loonkosten. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en ADAC

Het 49-euro-ticket is onderdeel van een pakket besluiten dat werd genomen tijdens het Bund-Länder-Treffen. Dat is een overleg van de centrale overheid met de deelstaten waarbij belangrijke financiële kwesties op tafel lagen. Woensdag werden ook afspraken gemaakt over de prijzen voor elektriciteit en gas en de financiering van vluchtelingenopvang. De oppositie is kritisch over de gemaakte afspraken. Lees meer bij Tagesschau 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

‘Wat als extreem-rechts Duitsland regeert?’

‘Wat als extreem-rechts Duitsland regeert?’

Interview met Nora Burgard-Arp. Haar roman 'Wir doch nicht' beschrijft een toekomst waarin extreemrechts het voor het zeggen heeft.


Lees meer

Wolf polariseert ook in Duitsland

Wolf polariseert ook in Duitsland

De Duitse regering probeert met een dialoogreeks over de wolf de bescherming van wolf en schaap in balans te brengen.


Lees meer

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen is verboden op Goede Vrijdag in Duitsland. Niet-gelovigen grijpen dat verbod aan voor vrolijk verzet.


Lees meer

Een Duits gezicht

Een Duits gezicht

Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger