Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Faeser wil lijsttrekker voor SPD in Hessen worden

Kort nieuws - 3 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na maandenlange speculaties is het nu officieel: de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser wil lijsttrekker voor de SPD in Hessen worden, voor de deelstaatverkiezingen in oktober. Ze blijft tegelijkertijd minister in de bondsregering.

Nancy Faeser maakte haar besluit donderdag in een brief bekend. Ze schreef: "Ja, ik stel me kandidaat. Ik ben de eerste vrouw aan het hoofd van het ministerie van Binnenlandse Zaken – en ik wil de eerste vrouwelijke minister-president in Hessen zijn. Ik doe mee om te winnen." Ook deelde Faeser mee dat ze bij een eventuele verkiezingsnederlaag in Hessen niet de oppositie ingaat, maar bondsminister van Binnenlandse Zaken in Berlijn wil blijven. De SPD zit op dit moment in de oppositie in Hessen en gaat niet op kop in de peilingen. 

Tijdens de verkiezingscampagne voor de Hessense deelstaatverkiezingen op 8 oktober wil Faeser minister blijven. Op deze dubbele functie heeft niet alleen oppositiepartij CDU/CSU felle kritiek, ook binnen de coalitie hebben de Groenen en de FDP kritiek geuit. Zo benadrukte de vice-fractievoorzitter van de Groenen dat de functie van minister van Binnenlandse Zaken uitgerekend in deze tijd "geen parttimebaan" is. Bondskanselier Olaf Scholz (SPD) liet donderdag tijdens een persconferentie weten volledig achter Faesers beslissing te staan.

De sociaaldemocraten in Hessen moeten Faeser vrijdag nog wel tot lijsttrekker kiezen, maar dat lijkt een uitgemaakte zaak. Faeser was SPD-fractievoorzitter in het parlement in Hessen voor ze minister in Berlijn werd. Lees meer bij Hessenschau en Der Spiegel (betaalmuur)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger