Duitslandweb logo Duitslandweb

'Nederland kan leren van Duits innovatiebeleid'
AWT-landenstudie Vasthoudend Innoveren

Achtergrond - 4 februari 2013

In Duitsland is de samenwerking tussen wetenschap en industrie diepgeworteld. Met vasthoudend beleid profileert Duitsland zich als techniekland. Nederland moet zich op het terrein van onderzoek en innovatie richten op de lange termijn en meer aansluiting zoeken bij het Duitse wetenschapslandschap. Dat komt naar voren uit het rapport ‘Vasthoudend innoveren’ van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid.

'Nederland kan leren van Duits innovatiebeleid'
© BMU/Oberhäuser
Temperatuurmeting bij een zonnecollector.

Staatssecretaris Sander Dekker (OCW), de Duitse ambassadeur Emmes en voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben het rapport over het Duitse wetenschapslandschap en innovatiebeleid maandag in ontvangst genomen. De studie is uitgevoerd door het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) in opdracht van de AWT. Het is de eerste in een nieuwe reeks landenstudies van de AWT.

Het Duitse beleid kan op veel punten een inspiratiebron voor Nederland zijn, zei Martin Schuurmans, raadslid van de AWT, tijdens de presentatie in de residentie van de Duitse ambassadeur in Den Haag. Hij roemde vooral de continuiteit in het beleid. "In Nederland is dat wat minder."

Directeur Ton Nijhuis van het DIA constateerde dat de Nederlandse wetenschap Angelsaksisch is georiënteerd. Terwijl Duitsland veel te bieden heeft. Het aanzien van de techniek is er bijvoorbeeld veel beter. "Vrijwel alle ingenieurs en chemici promoveren, vaak door het bedrijfsleven gefinancierd. Talloze 'Stiftungen' stellen kapitaal ter beschikking."

Duitsland bereikte tussen 2000 en 2010 een verdubbeling van afgestudeerden in de technische disciplines, blijkt uit het rapport. Dat is mede te danken aan de actieve rol van het bedrijfsleven en het continu branden van Duitsland als techniekland, aldus Nijhuis. Hierdoor weet het ook specialisten uit andere landen te trekken.

Domweg beter

"Duitsland doet het niet alleen anders maar op onderdelen ook domweg beter", beaamt staatssecretaris Sander Dekker. "Deze studie komt op een heel goed moment omdat we bezig zijn het innovatiebeleid verder uit te werken. We bouwen voort op het topsectorenbeleid van het vorige kabinet. We gaan voor de lange termijn." Dekker wees ook nog op het belang van het beheersen van de Duitse taal.

 

Duitsland laat in zijn keuzes een uitgesproken koersvast en vasthoudend beleid zien, constateert het DIA. Het land bleef succesvol inzetten op de maakindustrie toen andere landen zich op dienstverlening gingen toeleggen. De overheid schrikt niet terug voor ingrijpende keuzes en ontwikkelt op basis daarvan beleid voor de lange termijn, een voorbeeld hiervan is de Energiewende; Duitsland schaft kernenergie af en zet in op duurzame energie.

Nederland zou meer kunnen profiteren van de voordelen van het Duitse wetenschapslandschap, meent Nijhuis. Door strategische partnerschappen, zoals bijvoorbeeld een Duits-Nederlands wetenschapsjaar, en door uitwisselingen van personeel en studenten tussen universiteiten en andere instellingen. "Het DIA gaat de komende jaren inzetten op het stimuleren van deze mobiliteit", aldus Nijhuis.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger