Duitslandweb logo Duitslandweb

Oorlog Oekraïne: Filosoof Habermas zorgt voor discussie

Kort nieuws - 17 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De beroemde Duitse filosoof Jürgen Habermas (93) heeft woensdag in de Süddeutsche Zeitung een pleidooi gepubliceerd voor onderhandelingen met Poetin. Het stuk maakt veel reacties los. 

Habermas zegt dat Duitsland goede redenen heeft om Oekraïne wapens te leveren om zich te kunnen verdedigen tegen de Russische aanval. Maar hij maant dat het een gevaarlijke weg is om steeds meer en zwaardere wapens te leveren. Oekraïne mag niet verliezen, stelt ook Habermas, maar hij verbindt daaraan dat daarom onderhandelingen prioriteit moeten krijgen.

De tegenwerping dat Poetin helemaal niet tot onderhandelingen bereid is, pareert hij met de suggestie te zoeken naar een compromis dat Poetin geen territorium oplevert dat hij voor de inval niet had en tegelijk zijn gezicht redt. Ook vindt Habermas dat duidelijk moet worden uitgesproken wat het doel is van Oekraïne en het Westen in deze oorlog. De gastbijdrage van Habermas in Duits en in Engels

Volgens de voormalige voorzitter van de Münchener Veiligheidsconferentie Wolfgang Ischinger, zegt Habermas niets nieuws. En historicus Herfried Münkler werpt tegen dat natuurlijk steeds ook wordt geprobeerd onderhandelingsopties te vinden, maar dat die op dit moment geen einde kunnen maken aan de oorlog. De Süddeutsche Zeitung reageert vandaag met een beschouwing over de discussie die het stuk van Habermas heeft losgemaakt. En oordeelt dat mensen te snel oordelen. 

Ook het pamflet voor vrede van de bekende feministe en publiciste Alice Schwarzer en Linke-politica Sahra Wagenknecht maakt veel los. Het is inmiddels bijna 500.000 keer ondertekend. Een van de initiële ondertekenaars, politicoloog Johannes Warwick heeft zich inmiddels gedistantieerd van het pamflet. Hij onderschrijft de inhoud nog wel, maar vindt dat er onvoldoende afstand wordt genomen van ondertekenaars die onacceptabel zijn. Het pamflet vindt veel steun in de rechtspopulistische en rechtsextremistische hoek. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Bart - 21 februari 2023 21:14

Beste,
Is er een mogelijkheid de bijdrage van Habermas te delen? Nu moet de geïnteresseerde lezer een abonnement nemen op de Süddeutsche.

Met vriendelijke groeten,
Bart Willems

Reageer
Wiebke Pittlik Bart - 21 februari 2023 23:19

Wij kunnen dat helaas niet delen. De ZDF citeert wel uitgebreid uit het stuk: https://www.zdf.de/nachrichten/politik/philosoph-habermas-verhandlungen-ukraine-krieg-russland-100.html
Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger