Duitslandweb logo Duitslandweb

Hogere boetes voor wangedrag Bondsdagleden

Kort nieuws - 13 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voorzitter van de Bondsdag Bärbel Bas wil de boetes voor wangedrag van parlementariërs verhogen. Ze moeten hun voorbeeldfunctie waarmaken, vindt Bas. 

Duitse parlementariërs kunnen een boete (Ordnungdgeld) krijgen als ze in de Bondsdag schelden, lasteren of teksten door de zaal roepen. Bas gaat de boetes verhogen van 1.000 euro naar 2.000 euro of meer, kondigde ze aan. "Dan doet het ook echt pijn."

De hogere boetes zijn nodig om harder op te kunnen treden tegen notoire ordeverstoorders, vindt Bas. "We moeten beter op onze taal letten, moeten elkaar in de Bondsdag niet persoonlijk aanvallen en niet over elkaar lasteren. Onze debatcultuur wordt uiteindelijk in de samenleving weerspiegeld." De parlementsvoorzitter krijgt regelmatig brieven van mensen die klagen dat Bondsdagleden zich erger gedragen dan pestkoppen op het schoolplein, zei ze. Lees meer bij Tagesschau

Zie ook:
Journalisten Tim de Wit en Nadia Zerouali onderzoeken de werking van de Nederlandse democratie en hoezeer die onder druk staat. Parlementariërs klagen onder meer over de debatcultuur. Die wordt vergeleken met die in het VK en Duitsland in: Help! Wie wil het volk vertegenwoordigen? (NPO Start, 2-11-2023)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger