Duitslandweb logo Duitslandweb

Fel debat bij 'Vierkampf' tussen Die Linke, FDP, CSU en AfD

Kort nieuws - 14 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na het tweede grote tv-debat met de 'Kanzlerkandidaten' van CDU/CSU, SPD en Die Grünen afgelopen zondag, was het maandagavond de beurt aan de lijsttrekkers van de vier kleinere partijen. 

Bij de 'Vierkampf' op de ARD met Die Linke, FDP, AfD en de CSU ging het er regelmatig fel aan toe. Belangrijke thema's waren klimaat- en milieubescherming, migratie en sociale gerechtigheid. Aan het begin van elk onderwerp moesten de lijsttrekkers reageren op stellingen met een duimpje omhoog of omlaag, wat direct de partijstandpunten duidelijk maakte.  

Lijsttrekker van Die Linke Janine Wissler werd door de andere partijen flink aangevallen op haar plannen voor een vermogensbelasting voor rijken, het opheffen van de NAVO en het verkeer. Volgens Alexander Dobrindt van de CSU kan de kiezer met een stem op Die Linke beter meteen zijn autosleutel met het stemformulier inleveren. 

Voor de kijker werd ook duidelijk dat de FDP en de CSU het op punten eens zijn, maar Christian Lindner, FDP-lijsttrekker, zei ook dat de zwaktes van de Union en kanselierskandidaat Laschet voor hem 'verrassend groot zijn'. Dat maakt een coalitie met de CDU/CSU en de FDP niet vanzelfsprekend, concludeerde Michael Strempel van de ARD in een analyse dinsdagochtend. 

Opvallend in het debat was volgens een analyse van Alfred Schmit van Tagesschau dat er weinig protest kwam op de beweringen van AfD-lijsttrekker Alice Weidel over vermeend asielmisbruik bij de evacuaties uit Afghanistan. Op Twitter verwonderden mensen zich vooral over de aparte deelname aan het debat van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU. CDU en CSU doen samen als Union mee aan de bondsdagverkiezingen en vormen ook een gezamenlijke fractie in de Bondsdag.  

Na het debat werd geen peiling onder kijkers gehouden over wie de winnaar was. Volgens een commentator bij Tagesschau scoorde vooral Wissler punten door ad rem op te treden en het kaas niet van haar brood te laten eten. Problematisch is volgens hem wel dat Die Linke graag met de SPD en de Groenen wil regeren, maar bij het standpunt blijft om de NAVO op te heffen, iets wat de andere partijen absoluut niet willen. 

Met oog op een volgende Duitse regering was de Vierkampf niet onbelangrijk. Met de huidige peilingen lijkt het erop dat zeker één van de kleinere partijen bij de nieuwe coalitie betrokken zal zijn. Al sluiten alle partijen samenwerking met de AfD uit. Lees meer bij Tagesschau

Kijk het debat hier terug:

Reacties

Toni Rietveld - 14 september 2021 12:48

Heldere analyse!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Verkiezingsthema: Digitalisering

Verkiezingsthema: Digitalisering

De coronacrisis toonde pijnlijk aan hoe erg Duitsland digitaal achterloopt. Wat willen de partijen eraan doen?

Lees meer

Verkiezingsthema: Sociale ongelijkheid

Verkiezingsthema: Sociale ongelijkheid

Ondanks dat Duitsland een van de rijkste landen van Europa is, kampt het met grote sociale ongelijkheid.

Lees meer

Verkiezingen: Lijsttrekkers FDP, AfD en Die Linke

Verkiezingen: Lijsttrekkers FDP, AfD en Die Linke

De kleine Duitse partijen spelen een belangrijke rol in de politiek. Dit zijn hun lijsttrekkers.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger