Duitslandweb logo Duitslandweb

Fel debat bij 'Vierkampf' tussen Die Linke, FDP, CSU en AfD

Kort nieuws - 14 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na het tweede grote tv-debat met de 'Kanzlerkandidaten' van CDU/CSU, SPD en Die Grünen afgelopen zondag, was het maandagavond de beurt aan de lijsttrekkers van de vier kleinere partijen. 

Bij de 'Vierkampf' op de ARD met Die Linke, FDP, AfD en de CSU ging het er regelmatig fel aan toe. Belangrijke thema's waren klimaat- en milieubescherming, migratie en sociale gerechtigheid. Aan het begin van elk onderwerp moesten de lijsttrekkers reageren op stellingen met een duimpje omhoog of omlaag, wat direct de partijstandpunten duidelijk maakte.  

Lijsttrekker van Die Linke Janine Wissler werd door de andere partijen flink aangevallen op haar plannen voor een vermogensbelasting voor rijken, het opheffen van de NAVO en het verkeer. Volgens Alexander Dobrindt van de CSU kan de kiezer met een stem op Die Linke beter meteen zijn autosleutel met het stemformulier inleveren. 

Voor de kijker werd ook duidelijk dat de FDP en de CSU het op punten eens zijn, maar Christian Lindner, FDP-lijsttrekker, zei ook dat de zwaktes van de Union en kanselierskandidaat Laschet voor hem 'verrassend groot zijn'. Dat maakt een coalitie met de CDU/CSU en de FDP niet vanzelfsprekend, concludeerde Michael Strempel van de ARD in een analyse dinsdagochtend. 

Opvallend in het debat was volgens een analyse van Alfred Schmit van Tagesschau dat er weinig protest kwam op de beweringen van AfD-lijsttrekker Alice Weidel over vermeend asielmisbruik bij de evacuaties uit Afghanistan. Op Twitter verwonderden mensen zich vooral over de aparte deelname aan het debat van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU. CDU en CSU doen samen als Union mee aan de bondsdagverkiezingen en vormen ook een gezamenlijke fractie in de Bondsdag.  

Na het debat werd geen peiling onder kijkers gehouden over wie de winnaar was. Volgens een commentator bij Tagesschau scoorde vooral Wissler punten door ad rem op te treden en het kaas niet van haar brood te laten eten. Problematisch is volgens hem wel dat Die Linke graag met de SPD en de Groenen wil regeren, maar bij het standpunt blijft om de NAVO op te heffen, iets wat de andere partijen absoluut niet willen. 

Met oog op een volgende Duitse regering was de Vierkampf niet onbelangrijk. Met de huidige peilingen lijkt het erop dat zeker één van de kleinere partijen bij de nieuwe coalitie betrokken zal zijn. Al sluiten alle partijen samenwerking met de AfD uit. Lees meer bij Tagesschau

Kijk het debat hier terug:

Reacties

Toni Rietveld - 14 september 2021 12:48

Heldere analyse!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger