Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdagverkiezing moet over in delen van Berlijn

Kort nieuws - 11 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdagverkiezingen van september 2021 zijn in Berlijn zo chaotisch verlopen dat de Bondsdag afgelopen nacht heeft besloten dat ze over moeten worden gedaan in 431 van de 2256 kiesdistricten in Berlijn.

In Berlijn was bij de verkiezingen van september 2021 sprake van een "compleet systematisch falen" van de organisatie, aldus Bundeswahlleiter Georg Thiel. Daarom wilde hij dat de Bondsdagverkiezingen in zes van de twaalf Berlijnse kieskringen opnieuw worden gehouden.

De Bondsdag heeft nu voor een beperkter aantal districten gekozen. De oppositie is het niet eens met die keuze en wil de verkiezingen in een groter gebied over doen.

Wanneer de verkiezingen opnieuw worden gehouden is nog niet duidelijk. Naar verwachting zullen klachten worden ingediend bij het Constitutioneel Hof en dan is het wachten op de uitspraak van dit hof, dat zaken toetst aan de grondwet.

Bij de verkiezingen in Berlijn ging veel mis. Stembiljetten ontbraken of verkeerde biljetten werden uitgegeven. Er ontstonden lange rijen en in sommige gevallen brachten kiezers hun stem pas ver na de officiële sluitingstijd van de stembureaus uit. Kiezers moesten niet alleen stemmen voor de Bondsdag, maar ook voor het Berlijnse deelstaatparlement en voor hun stadsdeel. Bovendien vond op dezelfde dag een marathon plaats, waardoor veel straten waren afgezet.

Waarschijnlijk moeten ook de deelstaatverkiezingen (gedeeltelijk) opnieuw worden gehouden, daarover moet in de deelstaat nog worden besloten. Lees meer bij RBB24

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger