Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland en EU hebben compromis bereikt over e-fuels

Kort nieuws - 27 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland en de Europese Commissie hebben een compromis bereikt in hun conflict over de afschaffing van verbrandingsmotoren vanaf 2035 en het gebruik van e-fuels. Dat maakte de Duitse minister van Verkeer Volker Wissing (FDP) zaterdag bekend.

De Europese Commissie wil de verbrandingsmotor na 2035 afschaffen. Duitsland blokkeerde begin maart ineens de finale stemming daarover, hoewel het eerder met de plannen had ingestemd. Dit tot grote irritatie van Brussel en andere EU-lidstaten.

Wissing liet weten dat Duitsland vindt dat auto's na 2035 nog wel met verbrandingsmotor kunnen worden gemaakt als ze rijden op synthetische brandstoffen, zogenoemde e-fuels. De Europese Commissie had volgens Wissing toegezegd een uitzondering voor e-fuels nader te onderzoeken maar hij had de indruk dat dit niet serieus zou worden aangepakt. Kanselier Scholz (SPD) steunde Wissing, omdat in het Duitse regeerakkoord is vastgelegd dat Duitsland zich inzet voor e-fuels. Dit was een vurige wens van de FDP.

De EU en Duitsland hebben nu besloten dat ook na 2035 verbrandingsmotoren worden toegelaten, maar alleen als daarvoor uitsluitend e-fuels kunnen worden getankt. Ze mogen niet ook nog op andere brandstoffen kunnen lopen. Eurocommissaris Frans Timmermans liet via twitter weten dat de Europese Commissie nu snel CO2-criteria gaat opstellen waaraan deze verbrandingsmotoren moeten voldoen. Op dit moment stoten auto's die e-fuels tanken nog steeds CO2 uit en zijn dus nog niet volledig klimaatneutraal. Lees meer bij Tagesschau, Süddeutsche Zeitung en Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger