Duitslandweb logo Duitslandweb

Nog geen uitkomst in conflict over e-fuels

Kort nieuws - 23 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Europese Commissie en Duitsland zoeken nog steeds naar een compromis in de discussie over een verbod op de verbrandingsmotor vanaf 2035. De Europese Commissie heeft deze week een voorstel naar Berlijn gestuurd, maar Der Spiegel meldde donderdag dat minister Wissing van Verkeer daar niets in ziet.

In Brussel is veel irritatie over de plotselinge blokkade van Duitsland. Duitsland had al ingestemd met het voorstel om vanaf 2035 alleen nog nieuwe auto's in de EU toe te laten die geen CO2 uitstoten, maar ging er voor de finale stemming op 7 maart plotseling voor liggen. De stemming is daarom uitgesteld. 

Volgens Wissing (FDP) komt de Europese Commissie de toezegging niet na om te onderzoeken hoe voor e-fuels een uitzondering kan worden gemaakt. Wissing wil dat auto's na 2035 nog wel met verbrandingsmotor kunnen worden gemaakt als ze rijden op synthetische brandstoffen, zogenoemde e-fuels. Eurocommissaris Frans Timmermans had duidelijk gemaakt dat hij geen uitzondering voor e-fuels wil en dat was voor Wissing reden om zijn steun voor het voorstel in te trekken. Kanselier Scholz (SPD) steunt Wissing, omdat in het regeerakkoord is vastgelegd dat Duitsland zich inzet voor e-fuels. Dit was een vurige wens van de FDP.

Normaalgesproken wordt wetgeving niet in zo'n laat stadium geblokkeerd, en de commissie vreest dat daar precedentwerking van uit gaat. Als Duitsland dit kan doen, zullen andere landen dat mogelijk ook proberen. De hele week is druk onderhandeld, maar een uitweg uit het conflict is nog niet gevonden. In het voorstel van de Europese Commissie, dat Tagesschau heeft ingezien, worden auto's die op e-fuels rijden toegelaten, mits ze niet met benzine of diesel kunnen worden volgetankt.

Hoewel Duitsland veel irritatie wekt door zich niet aan de spelregels van het wetgevingsproces te houden, heeft een aantal landen zich juist aangesloten bij het Duitse verzet tegen het verbod op nieuwe auto's met verbrandingsmotor vanaf 2035. Lees meer bij Tagesschau

Lees ook op Duitslandweb: Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger