Trouwen voor homo’s duurder dan voor hetero's
Baden-Württemberg laat als enige deelstaat verschil toe

Achtergrond - 9 augustus 2010

Elkaar het ja-woord geven kost in Duitsland 40 euro, ongeacht of je homo of hetero bent. Behalve in Baden-Württemberg. Daar betalen homo’s soms wel vier keer zoveel. Pure discriminatie, vinden homo-organisaties en politici van de Groenen.

Trouwen voor homo’s duurder dan voor hetero's
© flickr.com/zaziemo/cc

Niet alleen kan een huwelijk voor homo- en lesbostellen in de deelstaat Baden-Württemberg veel duurder uitvallen, in sommige steden worden ze ook nog eens geweigerd in de officiële trouwzaal. Homo’s mogen hun jawoord dan alleen in een klein achterafzaaltje geven.

In Duitsland is het homohuwelijk in feite een geregistreerd partnerschap (geregeld in het zogenoemde Lebenspartnerschaftsgesetz) en heeft daarmee een andere status dan het huwelijk, dat volgens de grondwet alleen aan man en vrouw is voorbehouden. De regering Merkel-I (CDU/CSU en SPD) bepaalde vorig jaar dat dit partnerschap voortaan ook bij de burgerlijke stand moet worden gesloten – net als het heterohuwelijk. De Bondsraad liet echter een clausule opnemen die bepaalt dat deelstaten het geregistreerde partnerschap – en dus het homohuwelijk - ook aan lagere gemeentelijke instanties mogen overlaten.

Kosten doorberekenen

Baden-Württemberg maakt als enige deelstaat in Duitsland gebruik van deze uitzonderingsregeling. De gemeentelijke instanties mogen zelf bepalen wat zo'n partnerschapregistratie kost en waar het plaatsvindt. Dat verklaart de verschillen in prijs en service.

In grote steden als Mannheim, Heidelberg, Ulm en Stuttgart betalen homo’s en hetero’s hetzelfde standaardbedrag: 40 euro. Maar in Ludwigshafen moeten mensen van hetzelfde geslacht die met elkaar willen trouwen 150 euro betalen. In Karlsruhe kost het voor hen 75 euro en in Heidenheim zelfs 166 euro. Volgens deze gemeentes zijn dat nou eenmaal de kosten die ze er zelf voor moeten maken en kunnen ze niet anders dan die doorberekenen aan de klant.

'Anti-homo'

De oppositiepartij de Groenen in Baden-Württemberg wil dat zo snel mogelijk geregeld wordt dat ook homo’s overal voor 40 euro mogen trouwen. De Duitse homo-organisatie LSVD noemt de deelstaatregering van Baden-Württemberg in dagblad taz “anti-homo". Die slaat “letterlijk de deuren van de trouwzalen voor de neus van homo’s en lesbische stellen dicht.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Zuid-Duitse deelstaat laat op navraag weten niet van plan te zijn iets aan de uitzonderingsregel te veranderen, schrijft Der Spiegel. Thüringen, de enige andere deelstaat die van de regeling gebruik maakte, besloot eind vorig jaar wel homohuwelijken voortaan net als heterohuwelijken door de burgerlijke stand te laten sluiten.

Het homohuwelijk werd in Duitsland in 2001 ingevoerd onder de rood-groene regering van kanselier Gerhard Schröder (SPD). In Nederland is het burgerlijk huwelijk, anders dan in Duitsland, wel opengesteld voor paren van gelijk geslacht.

Reacties

klaas - 25 augustus 2017 17:03

het geregistreerd partnerschap dat in NL is afgesloten wordt door Duitsland niet erkend tussen twee mensen van heetzelfde geslacht.
Omgekeerde discriminatie dus...
Ik ga nu proberen om het online geregistreerde huwelijk zoals op hitcheth.eu gelegaliseerd te krijgen hier in Duitsland. Kijken wat dat opleverd.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger