Duitslandweb logo Duitslandweb

Beate Zschäpe betuigt spijt van betrokkenheid bij NSU

Kort nieuws - 23 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De veroordeelde terroriste Beate Zschäpe heeft maandag vragen van parlementariërs beantwoord tijdens een hoorzitting van een onderzoekscommissie van het Beierse deelstaatparlement. Het parlement onderzoekt mogelijke banden tussen de terreurgroep NSU, waar Zschäpe deel van uitmaakte, en Beierse neonazi's.

Zschäpe vormde samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt de neonazi-terreurgroep NSU. De NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) wordt verantwoordelijk gehouden voor het plegen van tien moorden, twee bomaanslagen en 15 overvallen. De drie leden, afkomstig uit het Oost-Duitse Thüringen, leefden al ruim tien jaar ondergedoken, toen de politie Mundlos en Böhnhardt in 2011 op het spoor kwam na een bankoverval. Ze pleegden zelfmoord voor ze konden worden gearresteerd. 

Zschäpe, het enige overgebleven NSU-lid, is veroordeeld tot levenslang met besondere Schwere der Schuld. Dat betekent dat ze niet na 15 jaar in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Het vonnis werd in 2021 in hoger beroep bekrachtigd. De vrouw zit haar straf uit in Chemnitz.

Tijdens het proces heeft ze nauwelijks gesproken. Maandag bleek ze daartoe wel bereid. De zitting was niet openbaar, maar haar advocaat en de voorzitter van de onderzoekscommissie hebben tegenover Duitse media verslag gedaan. Zschäpe zei dat ze medeschuldig is. Ze had de moorden niet gewild, maar heeft ze wel mogelijk gemaakt en ook niet voorkomen. "Had ik na de eerste moord anders gehandeld en gereageerd, dan was al het andere niet gebeurd", zei de vrouw volgens haar advocaat, Mathias Grasel, herhaaldelijk. Ze zou spijt hebben van haar 'wangedrag'.

Volgens Grasel was Zschäpe ook op de hoogte van het volgen en bespioneren van potentiële slachtoffers. De criteria waren volgens Grasel: "Buitenlands klinkende naam, bij voorkeur Turks, en goede vluchtmogelijkheden." Zschäpe bleef wel volhouden dat ze niet actief betrokken was bij de moorden. Over connecties met Beierse neonazi's deed ze geen uitspraken. Lees meer bij Tagesschau en bij Tagesspiegel

Lees ook op Duitslandweb: Zschäpe krijgt levenslang voor neonazi-moorden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger