Duitslandweb logo Duitslandweb

Beate Zschäpe betuigt spijt van betrokkenheid bij NSU

Kort nieuws - 23 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De veroordeelde terroriste Beate Zschäpe heeft maandag vragen van parlementariërs beantwoord tijdens een hoorzitting van een onderzoekscommissie van het Beierse deelstaatparlement. Het parlement onderzoekt mogelijke banden tussen de terreurgroep NSU, waar Zschäpe deel van uitmaakte, en Beierse neonazi's.

Zschäpe vormde samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt de neonazi-terreurgroep NSU. De NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) wordt verantwoordelijk gehouden voor het plegen van tien moorden, twee bomaanslagen en 15 overvallen. De drie leden, afkomstig uit het Oost-Duitse Thüringen, leefden al ruim tien jaar ondergedoken, toen de politie Mundlos en Böhnhardt in 2011 op het spoor kwam na een bankoverval. Ze pleegden zelfmoord voor ze konden worden gearresteerd. 

Zschäpe, het enige overgebleven NSU-lid, is veroordeeld tot levenslang met besondere Schwere der Schuld. Dat betekent dat ze niet na 15 jaar in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Het vonnis werd in 2021 in hoger beroep bekrachtigd. De vrouw zit haar straf uit in Chemnitz.

Tijdens het proces heeft ze nauwelijks gesproken. Maandag bleek ze daartoe wel bereid. De zitting was niet openbaar, maar haar advocaat en de voorzitter van de onderzoekscommissie hebben tegenover Duitse media verslag gedaan. Zschäpe zei dat ze medeschuldig is. Ze had de moorden niet gewild, maar heeft ze wel mogelijk gemaakt en ook niet voorkomen. "Had ik na de eerste moord anders gehandeld en gereageerd, dan was al het andere niet gebeurd", zei de vrouw volgens haar advocaat, Mathias Grasel, herhaaldelijk. Ze zou spijt hebben van haar 'wangedrag'.

Volgens Grasel was Zschäpe ook op de hoogte van het volgen en bespioneren van potentiële slachtoffers. De criteria waren volgens Grasel: "Buitenlands klinkende naam, bij voorkeur Turks, en goede vluchtmogelijkheden." Zschäpe bleef wel volhouden dat ze niet actief betrokken was bij de moorden. Over connecties met Beierse neonazi's deed ze geen uitspraken. Lees meer bij Tagesschau en bij Tagesspiegel

Lees ook op Duitslandweb: Zschäpe krijgt levenslang voor neonazi-moorden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger