Duitslandweb logo Duitslandweb

Protesten bij concert Roger Waters in Frankfurt

Kort nieuws - 30 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ongeveer vierhonderd mensen hebben zondag in Frankfurt geprotesteerd tegen een concert van de Britse rockartist Roger Waters. Er is al langer ophef rondom de mede-oprichter van de band Pink Floyd, die beticht wordt van antisemitisme en haat tegen Israël.

Het concert van Waters (79) werd in eerste instantie verboden door het stadsbestuur van Frankfurt, omdat de artiest er geen geheim van zou maken verbonden te zijn aan de BDS-beweging (een internationale beweging die oproept tot verzet tegen de staat Israël, red.), schrijft Der Spiegel. Waters stapte daarop naar de rechter, die vervolgens een streep zette door het verbod. Het concert in de Festhalle vond onder protest en met strenge veiligheidsmaatregelen zondag toch plaats. 

De Duitse justitie doet momenteel onderzoek naar Waters vanwege zijn optredens vorige week in Berlijn. Tijdens die shows droeg de zanger enige tijd een lange leren mantel met rode armbanden met gekruisde hamers erop, een outfit die doet denken aan een SS-uniform uit de nazitijd. Ook 'schoot' hij met een machinegeweer. De politie onderzoekt of Waters met zijn kleding het nationaalsocialisme verheerlijkte, iets wat in Duitsland verboden is. Volgens Waters is de jas al jaren een vast onderdeel van zijn concerten en speelt hij daarmee een rockster die achtervolgd wordt door fascistische fantasieën, het personage van Pink van het album The Wall. De scene is juist bedoeld als statement tegen fascisme, aldus de artiest. 

Tijdens zijn concert in Frankfurt droeg Waters de mantel niet. Tijdens de show zei hij dat hij 'alles gelezen' had over de Reichspogromnacht in 1938, toen Joden in de Festhalle werden verzameld voorafgaand aan hun deportatie naar concentratiekampen. Lees meer bij Der Spiegel (betaalmuur) en The Guardian Lees hier een statement van Waters op Twitter n.a.v. zijn concert in Berlijn:

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger