Duitslandweb logo Duitslandweb

Protesten bij concert Roger Waters in Frankfurt

Kort nieuws - 30 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ongeveer vierhonderd mensen hebben zondag in Frankfurt geprotesteerd tegen een concert van de Britse rockartist Roger Waters. Er is al langer ophef rondom de mede-oprichter van de band Pink Floyd, die beticht wordt van antisemitisme en haat tegen Israël.

Het concert van Waters (79) werd in eerste instantie verboden door het stadsbestuur van Frankfurt, omdat de artiest er geen geheim van zou maken verbonden te zijn aan de BDS-beweging (een internationale beweging die oproept tot verzet tegen de staat Israël, red.), schrijft Der Spiegel. Waters stapte daarop naar de rechter, die vervolgens een streep zette door het verbod. Het concert in de Festhalle vond onder protest en met strenge veiligheidsmaatregelen zondag toch plaats. 

De Duitse justitie doet momenteel onderzoek naar Waters vanwege zijn optredens vorige week in Berlijn. Tijdens die shows droeg de zanger enige tijd een lange leren mantel met rode armbanden met gekruisde hamers erop, een outfit die doet denken aan een SS-uniform uit de nazitijd. Ook 'schoot' hij met een machinegeweer. De politie onderzoekt of Waters met zijn kleding het nationaalsocialisme verheerlijkte, iets wat in Duitsland verboden is. Volgens Waters is de jas al jaren een vast onderdeel van zijn concerten en speelt hij daarmee een rockster die achtervolgd wordt door fascistische fantasieën, het personage van Pink van het album The Wall. De scene is juist bedoeld als statement tegen fascisme, aldus de artiest. 

Tijdens zijn concert in Frankfurt droeg Waters de mantel niet. Tijdens de show zei hij dat hij 'alles gelezen' had over de Reichspogromnacht in 1938, toen Joden in de Festhalle werden verzameld voorafgaand aan hun deportatie naar concentratiekampen. Lees meer bij Der Spiegel (betaalmuur) en The Guardian Lees hier een statement van Waters op Twitter n.a.v. zijn concert in Berlijn:

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger