Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondspresident Steinmeier herdenkt Reichspogromnacht

Kort nieuws - 9 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft zich bij de jaarlijkse herdenking van de Reichspogromnacht - in Nederland bekend als Kristallnacht - uitgesproken voor de bescherming van het joodse leven.

Steinmeier zei zich te schamen dat joden in Duitsland zich niet veilig voelen als ze met keppel op over straat gaan, en dat joodse gebedshuizen beveiligd moeten worden. Hij verwees daarbij onder andere naar de aanslag op een synagoge in Halle vorig jaar. Steinmeier riep op tot handelen, en sprak zich uit voor de bescherming van het joodse leven.

Samen met de president van Israël Reuven Rivlin en bondspresident van Oostenrijk Alexander van der Bellen bracht Steinmeier een videoboodschap naar buiten. De boodschap is onderdeel van een wereldwijde actie ter nagedachtenis van de pogroms van 1938. Lees meer bij Tagesschau

In de Reichspogromnacht van 9 op 10 november 1938 vernielden de nazi's talloze synagogen en Joodse bedrijven en woningen. In de nacht zelf vielen 91 doden, maar in de periode daarna stierven nog veel meer mensen aan de gevolgen van het geweld. Ook pleegden veel mensen zelfmoord. Het Duitse historische naslagwerk LeMo van het Deutsches Historisches Museum, spreekt van 1.300 doden. Ruim 30.000 Joodse mannen werden naar concentratiekampen gebracht.

De herdenking van de Reichspogromnacht op 9 november valt samen met de herdenking van de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989. Ook de revolutie van 1918 begon op die datum. Dat maakt 9 november tot een complexe gedenkdag voor de Duitsers. Lees meer over gedenkdag 9 november

Reacties

Bernard Cremer - 9 november 2020 13:15

Het lijkt zo, dat de redactie suggereren wilt, dat het om Duitsers met de joodse godsdienst ging.. Niet alle Joden dragen een keppeltje, Joodse vrouwen zeker niet.
Al te vaak hoorde ik , vooral van jongeren, dat de Joden wegens hun religie werden vervolgd. Niets is minder waar. Het Hebreeuwse volk, het Am Jehudi , werd vervolgd en uitgemoord. Er waren ook toen communistische Joden.
De Nazis keken naar de afstamming en hanteerden ook het begrip 'Halbjude'.

Reageer
Wiebke Pittlik Bernard Cremer - 9 november 2020 17:44

Dat het de nazi's niet alleen om religieuze Joden ging is zeker waar en dat hebben wij als redactie niet willen suggereren. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger