Bondspresident Steinmeier herdenkt Reichspogromnacht
Kort nieuws - 9 november 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebBondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft zich bij de jaarlijkse herdenking van de Reichspogromnacht - in Nederland bekend als Kristallnacht - uitgesproken voor de bescherming van het joodse leven.
Steinmeier zei zich te schamen dat joden in Duitsland zich niet veilig voelen als ze met keppel op over straat gaan, en dat joodse gebedshuizen beveiligd moeten worden. Hij verwees daarbij onder andere naar de aanslag op een synagoge in Halle vorig jaar. Steinmeier riep op tot handelen, en sprak zich uit voor de bescherming van het joodse leven.
Samen met de president van Israël Reuven Rivlin en bondspresident van Oostenrijk Alexander van der Bellen bracht Steinmeier een videoboodschap naar buiten. De boodschap is onderdeel van een wereldwijde actie ter nagedachtenis van de pogroms van 1938. Lees meer bij Tagesschau
In de Reichspogromnacht van 9 op 10 november 1938 vernielden de nazi's talloze synagogen en Joodse bedrijven en woningen. In de nacht zelf vielen 91 doden, maar in de periode daarna stierven nog veel meer mensen aan de gevolgen van het geweld. Ook pleegden veel mensen zelfmoord. Het Duitse historische naslagwerk LeMo van het Deutsches Historisches Museum, spreekt van 1.300 doden. Ruim 30.000 Joodse mannen werden naar concentratiekampen gebracht.
De herdenking van de Reichspogromnacht op 9 november valt samen met de herdenking van de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989. Ook de revolutie van 1918 begon op die datum. Dat maakt 9 november tot een complexe gedenkdag voor de Duitsers. Lees meer over gedenkdag 9 november
Lees meer over 'Geschiedenis':
Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'
Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.
Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.
Graphic novels: herdenken in stripvorm
Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.
Reacties
Het lijkt zo, dat de redactie suggereren wilt, dat het om Duitsers met de joodse godsdienst ging.. Niet alle Joden dragen een keppeltje, Joodse vrouwen zeker niet.
Al te vaak hoorde ik , vooral van jongeren, dat de Joden wegens hun religie werden vervolgd. Niets is minder waar. Het Hebreeuwse volk, het Am Jehudi , werd vervolgd en uitgemoord. Er waren ook toen communistische Joden.
De Nazis keken naar de afstamming en hanteerden ook het begrip 'Halbjude'.
Dat het de nazi's niet alleen om religieuze Joden ging is zeker waar en dat hebben wij als redactie niet willen suggereren. Groet, de redactie