Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondspresident Steinmeier herdenkt Reichspogromnacht

Kort nieuws - 9 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft zich bij de jaarlijkse herdenking van de Reichspogromnacht - in Nederland bekend als Kristallnacht - uitgesproken voor de bescherming van het joodse leven.

Steinmeier zei zich te schamen dat joden in Duitsland zich niet veilig voelen als ze met keppel op over straat gaan, en dat joodse gebedshuizen beveiligd moeten worden. Hij verwees daarbij onder andere naar de aanslag op een synagoge in Halle vorig jaar. Steinmeier riep op tot handelen, en sprak zich uit voor de bescherming van het joodse leven.

Samen met de president van Israël Reuven Rivlin en bondspresident van Oostenrijk Alexander van der Bellen bracht Steinmeier een videoboodschap naar buiten. De boodschap is onderdeel van een wereldwijde actie ter nagedachtenis van de pogroms van 1938. Lees meer bij Tagesschau

In de Reichspogromnacht van 9 op 10 november 1938 vernielden de nazi's talloze synagogen en Joodse bedrijven en woningen. In de nacht zelf vielen 91 doden, maar in de periode daarna stierven nog veel meer mensen aan de gevolgen van het geweld. Ook pleegden veel mensen zelfmoord. Het Duitse historische naslagwerk LeMo van het Deutsches Historisches Museum, spreekt van 1.300 doden. Ruim 30.000 Joodse mannen werden naar concentratiekampen gebracht.

De herdenking van de Reichspogromnacht op 9 november valt samen met de herdenking van de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989. Ook de revolutie van 1918 begon op die datum. Dat maakt 9 november tot een complexe gedenkdag voor de Duitsers. Lees meer over gedenkdag 9 november

Reacties

Bernard Cremer - 9 november 2020 13:15

Het lijkt zo, dat de redactie suggereren wilt, dat het om Duitsers met de joodse godsdienst ging.. Niet alle Joden dragen een keppeltje, Joodse vrouwen zeker niet.
Al te vaak hoorde ik , vooral van jongeren, dat de Joden wegens hun religie werden vervolgd. Niets is minder waar. Het Hebreeuwse volk, het Am Jehudi , werd vervolgd en uitgemoord. Er waren ook toen communistische Joden.
De Nazis keken naar de afstamming en hanteerden ook het begrip 'Halbjude'.

Reageer
Wiebke Pittlik Bernard Cremer - 9 november 2020 17:44

Dat het de nazi's niet alleen om religieuze Joden ging is zeker waar en dat hebben wij als redactie niet willen suggereren. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Duitse volkslied zorgt vaak voor discussie

Duitse volkslied zorgt vaak voor discussie

De NPO blunderde dinsdag met het Duitse volkslied. Dit lied blijft een heikele kwestie in Duitsland.

Lees meer

Gesprek: Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?

Gesprek: Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?

Hetty Berg (Joods Museum Berlijn) en Yra van Dijk (Universiteit Leiden) over de Nederlandse en Duitse herinneringscultuur.

Lees meer

Online herdenken blijft, denkt Buchenwald

Online herdenken blijft, denkt Buchenwald

Met een digitaal programma staat het voormalige concentratiekamp uitgebreid stil bij de 76ste bevrijdingsdag.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger