Duitslandweb logo Duitslandweb

Rellen na veroordeling Duitse linksradicale Lina E.

Kort nieuws - 1 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na de veroordeling van de Duitse linksradicale Lina E. zijn woensdagavond enkele honderden woedende sympathisanten de straat op gegaan om hun steun te betuigen. Zij gooiden in onder meer Leipzig en Dresden stenen, flessen en vuurwerk naar de politie. 

Lina E. (28) werd woensdag door de rechtbank in Dresden veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en drie maanden voor haar lidmaatschap van een criminele organisatie. E. wordt gezien als een kopstuk van een linksradicale beweging waarvan de leden tussen 2018 en E.'s arrestatie in 2020 (vermoedelijke) neonazi's en rechtsradicalen in Duitsland in elkaar sloegen, met zwaargewonden tot gevolg. Ook drie medeverdachten stonden woensdag terecht. Ook zij kregen celstraffen opgelegd.

Lina E. zat sinds haar arrestatie in voorarrest en komt voorlopig vrij, tot haar veroordeling definitief wordt. Tot die tijd moet zij haar paspoort inleveren en zich twee keer per week melden bij de politie. E. krijgt in het linksradicale milieu en vooral in haar thuisstad Leipzig veel steun. Linksextremisten hebben vergeldingsacties aangekondigd.

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) waarschuwde met oog op het vonnis voor het groeiende gevaar van extreem-links geweld: "In een democratische rechtsstaat is geen plek voor Selbstjustiz (het recht in eigen hand nemen)". De Duitse veiligheidsdiensten houden de gewelddadige linkse beweging volgens de minister nauwlettend in de gaten. Lees meer bij Tagesschau en ZDF Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger