Duitslandweb logo Duitslandweb

Opnieuw rellen in Leipzig na veroordeling Lina E.

Kort nieuws - 5 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Leipzig zijn demonstranten zaterdag opnieuw slaags geraakt met de politie. Ongeveer 1500 mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de veroordeling van Lina E., die vorige week tot een jarenlange celstraf werd veroordeeld voor een reeks extreem-linkse geweldsdelicten. 

De demonstratie 'Tag X' begon vreedzaam, maar in de avond escaleerde het, volgens de politie toen demonstranten stenen, flessen en brandbommen naar agenten gooiden. De politie sprak van "massale rellen" en omsingelde vervolgens urenlang ongeveer duizend demonstranten. Bijna dertig mensen werden gearresteerd op verdenking van ernstige ordeverstoringen. Bij de rellen raakten ongeveer vijftig agenten gewond, aldus de politie. 

Meteen na de veroordeling van Lina E. op 31 mei riepen sympathisanten op tot solidariteitsacties in heel Saksen, maar vooral in Leipzig, de thuisstad van E. en de drie andere veroordeelden in de zaak. De protesten waren vooraf aangekondigd. Een nieuwe demonstratie voor zondagavond werd verboden. Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) heeft de rellen zondag fel bekritiseerd. Fractieleden van Die Linke in Saksen uitten juist kritiek op de houding van de politie, die al bij aanvang van de demonstratie provocerend zou zijn. Lees meer bij Tagesschau en MDR 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger