Duitslandweb logo Duitslandweb

Opnieuw rellen in Leipzig na veroordeling Lina E.

Kort nieuws - 5 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Leipzig zijn demonstranten zaterdag opnieuw slaags geraakt met de politie. Ongeveer 1500 mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de veroordeling van Lina E., die vorige week tot een jarenlange celstraf werd veroordeeld voor een reeks extreem-linkse geweldsdelicten. 

De demonstratie 'Tag X' begon vreedzaam, maar in de avond escaleerde het, volgens de politie toen demonstranten stenen, flessen en brandbommen naar agenten gooiden. De politie sprak van "massale rellen" en omsingelde vervolgens urenlang ongeveer duizend demonstranten. Bijna dertig mensen werden gearresteerd op verdenking van ernstige ordeverstoringen. Bij de rellen raakten ongeveer vijftig agenten gewond, aldus de politie. 

Meteen na de veroordeling van Lina E. op 31 mei riepen sympathisanten op tot solidariteitsacties in heel Saksen, maar vooral in Leipzig, de thuisstad van E. en de drie andere veroordeelden in de zaak. De protesten waren vooraf aangekondigd. Een nieuwe demonstratie voor zondagavond werd verboden. Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) heeft de rellen zondag fel bekritiseerd. Fractieleden van Die Linke in Saksen uitten juist kritiek op de houding van de politie, die al bij aanvang van de demonstratie provocerend zou zijn. Lees meer bij Tagesschau en MDR 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

De Duitse regering wil wiet roken legaliseren voor volwassenen. Of de streefdatum van 1 april wordt gehaald is nog ongewis.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger