Duitslandweb logo Duitslandweb

Voormalig Audi-topman Stadler veroordeeld

Kort nieuws - 27 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voormalig Audi-topman Rupert Stadler is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en negen maanden. Het is de eerste strafrechtelijke uitspraak in het schandaal rond de sjoemelsoftware in auto's.

Stadler moet bovendien een boete van 1,1 miljoen euro betalen. Een deel daarvan gaat naar de staat, een deel naar ngo's. Ook Wolfgang Hatz, chef motorenontwikkeling bij Volkswagen en dochterbedrijven Audi en Porsche, en ingenieur Giovanni P. zijn veroordeeld. Bij hen gaat het om respectievelijk twee jaar voorwaardelijk en 400.000 euro boete, en een jaar voorwaardelijk en 50.000 euro boete.

In 2015 kwam naar buiten dat Volkswagen, waartoe ook het Audi van Stadler behoort, dieselmotoren met software bewust zo manipuleerde dat ze op straat veel meer schadelijke stoffen uitstoten dan in een testomgeving.

Lange tijd ontkende Stadler van de sjoemelsoftware te hebben geweten, maar vorige maand kwam hij toch met een bekentenis. Althans: hij gaf toe niet te hebben ingegrepen en daarmee (mede) verantwoordelijk te zijn voor het duperen van autokopers.

Het brein achter het gesjoemel was hij echter niet − zoals de rechter ook in het vonnis bevestigt. Hatz en ingenieur P. waren volgens de rechter in een eerder stadium betrokken bij het manipuleren van de software. Lees meer bij faz.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger