Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse overheid gaat miljoenen mondkapjes verbranden

Kort nieuws - 27 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering is van plan minstens 755 miljoen mondkapjes te verbranden. De maskers die aangekocht werden in de coronapandemie zijn inmiddels over de datum. 

Het gaat om 660 miljoen gecertificeerde chirurgische mondkapjes en ongeveer 95 miljoen FFP2-maskers uit 2020. De houdbaarheidsdatum is verstreken en daardoor mogen de maskers niet meer worden gebruikt. Eerder liet het ministerie van Gezondheid al ongeveer drie miljoen maskers vernietigen. Het ministerie betaalde in 2020 gemiddeld 2,31 euro voor een FFP2- of FFP3-masker en 0,27 cent voor een chirurgisch mondkapje. Dat blijkt uit een rapport van de Duitse rekenkamer uit 2021, waar Welt over schrijft.  

Vanuit de politiek klinkt kritiek, onder meer op voormalig minister van Gezondheid Jens Spahn (CDU), die volgens critici te veel dure mondkapjes aankocht. Volgens Kathrin Vogler van oppositiepartij Die Linke had de huidige minister Karl Lauterbach (SPD) bij het afschaffen van de mondkapjesplicht in Duitsland tijdig een alternatieve bestemming voor de mondmaskers moeten zoeken, zoals artsenpraktijken, ziekenhuizen of andere zorginstellingen. Die hadden dan zelf geen nieuwe bestellingen hoeven doen. Of het ministerie dat geprobeerd heeft, is niet bekend. 

Niet alleen de federale regering verbrandt de overtollige mondkapjes, ook de deelstaten hebben gezamenlijk al 57,38 miljoen maskers vernietigd of zijn van plan dat te doen. Lees meer bij Tagesschau en Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger