Duitslandweb logo Duitslandweb

FFP2-mondkapje vereist in Duits trein- en vliegverkeer

Kort nieuws - 24 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitse treinen en op vluchten van en naar Duitsland geldt komende herfst en winter een FFP2-mondkapjesplicht, als het aan de regering ligt. Update: Op vluchten geldt vanaf 1 oktober geen mondkapjesplicht meer (zie: Infectieziektenwet: Geen mondkapjes in vliegtuigen - 9 sept 2022)

De Duitse regering heeft woensdag de nieuwe infectieziektenwet voorgesteld, waarin de landelijk geldende FFP2-mondkapjesplicht een van de centrale punten is. Kinderen jonger dan zes hoeven geen mondkapje te dragen, en tot 14 jaar is een medisch mondkapje voldoende.

FFP2-mondkapjes beschermen beter dan de 'gewone' mondkapjes voor niet-medisch gebruik en ook beter dan de 'gewone' medische mondkapjes. Of de mondkapjes ook moet worden gedragen in het regionale openbaar vervoer, kunnen de deelstaten zelf bepalen. Dit kan dus per deelstaat verschillen.(Update: Op 12 sept 2022 hebben de deelstaten afgesproken dat ook in het regionale en lokale openbaar vervoer een medisch mondkapje verplicht is)

In de nieuwe wet is voor zorginstellingen en ziekenhuizen een mondkapjes- en testplicht vastgelegd, ook voor het personeel.

Verder kunnen de deelstaten zelf kiezen of ze ook een mondkapjesplicht in publieke binnenruimten willen voor ongeteste personen. Deelstaten kunnen zelf bepalen of ze uitzonderingen mogelijk maken voor mensen die minder dan drie maanden geleden een boostervaccinatie hebben gekregen of recent zijn genezen. 

Bij oplopende besmettingen en ziekenhuisopnamen kan een tweede fase van het beleid ingaan. Dan gaan weer maximale bezoekersaantallen gelden voor binnenruimten. Ook dit kunnen de deelstaten bepalen. De nieuwe wet moet nog door het parlement worden goedgekeurd.

Het coronavirus behandelen als een verkoudheidsvirus is geen optie, vindt gezondheidsminister Karl Lauterbach (SPD). Daarvoor zijn er nog steeds te veel sterfgevallen, ernstig zieken en long-covid-patiënten. Ook kan het virus muteren en weer gevaarlijker worden.

Vanaf oktober komt er weer een vaccinatiecampagne, waarschijnlijk met vaccins die aan de nieuwe varianten zijn aangepast. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger