Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Lauterbach roept op tot dragen mondkapjes

Kort nieuws - 14 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Gezondheidszorg Karl Lauterbach roept de deelstaten op te overwegen om weer mondkapjes in binnenruimten verplicht te stellen, nu het aantal coronabesmettingen sterk oploopt. Ook lanceerde Lauterbach vrijdag een campagne om de vaccinatiegraad te verhogen.

Volgens de net vernieuwde infectieziektenwet is het aan de deelstaten om een mondkapjesplicht in te voeren. Lauterbach legde in een persconferentie uit dat het nemen van beperkte maatregelen nu, kan voorkomen dat straks weer ingrijpende maatregelen nodig zijn. Hij vroeg de deelstaten na te denken over een mondkapjesplicht. Het gaat niet de goede kant op, het wordt tijd voor extra maatregelen, zei hij.

Met de campagne wil Lauterbach bereiken dat meer mensen zich laten vaccineren en dat ouderen ook de vierde prik gaan halen. Het motto "Ich schütze mich" roept bovendien op tot voorzichtigheid en het dragen van mondkapjes. Lauterbach vroeg tijdens de persconferentie nadrukkelijk aandacht voor long covid, zoals hij de afgelopen maanden herhaaldelijk deed. Vijf tot tien procent van de mensen houdt na een covid-infectie langdurig klachten, blijkt volgens Lauterbach uit diverse studies. Hij zegde toe binnenkort met een onderzoeks- en zorgprogramma voor long covid te komen. Ook zei hij dat vaccinatie het risico op long covid verkleint. Vervolgens liet Lauterbach een schrijfster aan het woord die kampt met long covid (zie tweet hieronder).

De minister zei verder dat het aantal sterfgevallen niet weggeredeneerd moet worden. In Duitsland sterven nog steeds iedere dag rond de 150 mensen aan of met Covid-19. Het onder leken populaire argument dat veel mensen stierven met covid en niet aan covid, gaat niet op, zegt hij. Want als ik 'met' corona sterf (en dus al onderliggend lijden had), kan het toch zo zijn dat ik zonder de corona-infectie niet gestorven was", aldus de minister, die ook arts is.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger