Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt in met aanpassingen infectiewet

Kort nieuws - 18 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft donderdag in meerderheid voor de aanpassing van de infectieziektenwet gestemd. Het voorstel kwam van de beoogde coalitiepartners SPD, Groenen en SPD. De CDU/CSU heeft aangekondigd het wetsvoorstel vrijdag via de Bundesrat te willen tegenhouden.

In het Infektionsschutzgesetz wordt onder meer aangepast dat werkgevers om een coronabewijs (vaccinatie, genezing of test) mogen vragen. Ook maakt de nieuwe wet 3G in het openbaar vervoer mogelijk. Dan moeten reizigers in bus, metro of trein een coronabewijs laten zien. Voor verzorgings- en verpleeghuizen en ziekenhuizen wordt een testplicht voor personeel en bezoekers mogelijk gemaakt.

Op 25 november loopt de noodtoestand af die aan het begin van de pandemie was uitgeroepen, de Epidemische Lage von nationaler Tragweite. Daarna is de infectieziektenwet weer de grondslag voor de coronamaatregelen. Omdat in de komende weken waarschijnlijk een nieuwe regering aantreedt, hebben de nieuwe regeringspartners de benodigde aanpassingen aan de infectieziektenwet uitgewerkt.

Tijdens de hoofdelijke stemming in de Bondsdag stemde 398 leden voor en 254 tegen. 36 parlementariërs onthielden zich van stemming. Vanuit de CDU/CSU-fractie kwam flinke tegenstand. CDU en CSU vinden dat de noodtoestand moet worden verlengd nu de besmettingen zo drastisch oplopen. Demissionair minister van Gezondheid Jens Spahn (CDU) stemde wel voor het voorstel van SPD, Groenen en FDP. Hij heeft eerder zelf bepaald dat de noodtoestand zou aflopen en vroeg de beoogde coalitiepartners zich daarop voor te bereiden. Lees meer bij Der Spiegel

Merkel overlegt met deelstaten

Op de stemming in de Bondsdag volgde donderdagmiddag een overleg tussen de bondsregering en de deelstaten. Die spraken af dat extra maatregelen worden gekoppeld aan de ziekenhuisopnames, de Hospitalisierungsinzidenz. Als in een deelstaat meer dan 3 opnames per 100.000 inwoners per zeven dagen zijn, dan moet die deelstaat 2G invoeren bij bijeenkomsten en evenementen en in de horeca. Als meer dan zes coronapatiënten per 100.000 inwoners per week in het ziekenhuis belanden, wordt 2G+ ingevoerd. Dan moeten op bepaalde plekken ook gevaccineerden zich laten testen. Komt de ziekenhuis-incidentie boven de 9 dan kunnen de deelstaten na toestemming van het deelstaatparlement extra maatregelen nemen zoals contactbeperkingen of afgelastingen en sluitingen. De waarde donderdag was 5,30 volgens het Robert Koch Institut.

Daarnaast hebben de deelstaten de regering gevraagd om te regelen dat er een vaccinatieplicht voor personeel in de zorg komt. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland geldt vanaf 21 november weer als hoogrisicogebied. Een overzicht van de reisregels en coronamaatregelen in Duitsland

Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen zeer snel oplopen in Duitsland, leek de politiek ietwat verlamd. Maar deze week kwam een nieuwe wet en nieuwe maatregelen.

Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.

Lees meer

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger