Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse ouderenzorg wil meer geld voor hittebescherming

Kort nieuws - 24 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vorig jaar overleden meer dan 8000 mensen in Duitsland als gevolg van de hitte, afgelopen juli waren dat er al ruim 1500. Vooral oudere mensen zijn een kwestbare groep. Verzorgingshuizen willen meer geld om hun bewoners beter tegen hitte te kunnen beschermen.

De Duitse minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) kwam afgelopen juli met een Hitzeschutzplan (hittebeschermingsplan) voor deze zomer. Een belangrijk doel daarin: het aantal hittedoden in Duitsland halveren. Omdat hittegolven door klimaatverandering vaker zullen voorkomen en langer zullen duren, moeten meer mensen in risicogroepen laagdrempelig worden gewaarschuwd voor de gevaren van hitte, aldus Lauterbach. Maar een voorlichtingscampagne alleen is niet voldoende, stellen verschillende welzijnsorganisaties in het Duitse actualiteitenprogramma Panorama. Er is volgens hen juist meer geld nodig voor verzorgingshuizen om noodzakelijke hittebeschermingsmaatregelen te kunnen nemen. 

Oudere mensen zweten minder en hebben doorgaans ook minder dorst. Dit verhoogt volgens de Duitse Weerdienst (DWD) het risico op oververhitting en uitdroging. Personeel in verzorgingshuizen heeft het op warme dagen dus extra druk. Ze moeten controleren of de bewoners genoeg drinken en voldoende verkoeling krijgen en ze moeten zweterig beddengoed verschonen. Vanwege die extra taken pleit de Duitse Verplegingsraad voor een toeslag op hete dagen. 

Ook de renovaties die nodig zijn om panden hittebestendiger te maken blijven achter, stellen organisaties zoals het Duitse Rode Kruis. Er is volgens de organisaties veel te weinig geld beschikbaar om gebouwen te saneren. Het ministerie van Gezondheid wijst naar de deelstaten die verantwoordelijk zijn voor het aanpassen van de gebouwen. Ook is het aan de zorginstellingen om het personeel zo in het zetten dat er genoeg verzorging is op warme dagen, aldus het ministerie. Lees meer bij Tagesschau, Panorama en het Hitzeschutzplan van het Bundesministerium für Gesundheit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger