
Wetswijziging: Kinderen hoeven niet meer te betalen voor zorg ouders
Kort nieuws - 6 januari 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebVolwassen kinderen in Duitsland hoeven niet langer mee te betalen aan de kosten voor de zorginstelling van hun ouders. Deze maand wordt het Angehörigen-Entlastungsgesetz van kracht. Alleen wie meer verdient dan 100.000 euro per jaar, moet financieel bijdragen aan de zorgkosten, als de ouder die kosten zelf niet kan betalen.
In Duitsland hebben kinderen een onderhoudsplicht voor hun ouders, zoals ook ouders die voor hun kinderen hebben. Als een oudere in een zorginstelling komt, betaalt de verzekering een deel van de kosten en de oudere zelf betaalt een eigen bijdrage. Die bedraagt gemiddeld bijna 2000 euro. Kan de betrokkene die niet betalen, dan springt de gemeente bij, maar die gemeente probeert het geld vaak terug te krijgen van de kinderen.
Het gaat naar schatting in totaal om 300 miljoen euro per jaar. In het wetsvoorstel is sprake van 55.000 mensen die momenteel bijdragen aan de zorgkosten van hun vader of moeder. Ook mensen in Nederland met Duitse ouders hebben met de onderhoudsplicht te maken.
Vanaf deze maand klopt de gemeente dus alleen nog aan bij mensen die meer dan een ton per jaar verdienen. Ook ouders die bijdragen aan de zorgkosten van volwassen gehandicapte kinderen worden ontlast. Lees meer bij Deutschlandfunk
Lees ook op Duitslandweb: Steeds meer Duitsers betalen voor zorg ouders
Lees meer:

Dansen voor Duitsers taboe op Goede Vrijdag
Met Pasen is ingetogenheid wettelijk afgedwongen in Duitsland.

Duits-Nederlandse uitwisseling over veiligheid
Nederlandse en Duitse deskundigen spraken tijdens The Münster Dialogues in Berlijn over de gezamenlijke toekomst in Europa.

Juridische kennis als wapen tegen rechtspopulisten
Burgermoed #4: Jurist Maximilian Steinbeis maakt de Duitse samenleving alert op de zwakke plekken in de rechtsstaat.

Ambtenarenstatus
Duitse ambtenaren hebben privileges, maar die hebben een prijs. Column van Maarten Westerveen, Nederlander in Keulen
Reacties
Telt bij die 100000 euro het inkomen van Nederlandse partner mee?