Duitslandweb logo Duitslandweb

Verdachte van plofkraken in Duitsland opgepakt in Utrecht

Kort nieuws - 28 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Nederlandse politie heeft zaterdag een man in Utrecht opgepakt die verdacht wordt van het plegen van meerdere plofkraken in Duitsland. Dat meldt RTV Utrecht. Volgens een woordvoerder was de politie al twee jaar op zoek naar hem. 

Agenten zagen de verdachte zaterdagmiddag op een balkon van een woning zitten. Ze omsingelden het huis en belden aan. De broer van de man sprong als afleidingsmanoeuvre van het balkon, waarop de verdachte probeerde te vluchten. De politie wist hem toch te arresteren. Hij zal binnenkort worden overgeleverd aan de Duitse autoriteiten. 

Plofkraken zijn een groot probleem in Duitsland, waar nog veel met contant geld wordt betaald. Vorig jaar werd een recordaantal van 496 geldautomaten opgeblazen, dat was 26 procent meer dan in 2021. Er werd daarbij 30 miljoen euro buitgemaakt en voor een nog hoger bedrag aan schade veroorzaakt.

De daders komen vaak uit Nederland, blijkt uit cijfers van het Bundeskriminalamt, de Duitse federale recherche. Van alle verdachten die vorig jaar in beeld waren bij de Duitse politie, had ruim de helft een Nederlands paspoort. De plofkrakers gaan vooral net over de grens te werk, waar in tegenstelling tot Nederland nog veel geldautomaten staan, om vervolgens zo snel mogelijk weer terug naar Nederland te keren. Vanwege de vele plofkraken is in Noordrijn-Westfalen sinds april 2022 een speciaal team actief om daders sneller op te sporen en geldautomaten beter te beschermen. Lees meer bij RTV Utrecht en Tagesschau (met cijfers Bundeskriminalamt)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger