Duitslandweb logo Duitslandweb

Franse president Macron treft Duits kabinet in Hamburg

Kort nieuws - 9 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering ontvangt vandaag in Hamburg het Franse kabinet onder leiding van president Emmanuel Macron. Het tweedaagse bezoek, waarbij bondskanselier Scholz de Franse delegatie door zijn oude thuisstad zal leiden, moet nieuwe 'Schwung' geven aan de Duits-Franse relatie. 

President Macron komt met twintig Franse ministers naar Hamburg voor de Duits-Franse Kabinettsklausur: een gemeenschappelijk overleg waarin onder meer de industrie, de technologische soevereiniteit van Europa en de uitbreiding van de EU op het programma staan. Het Elysée noemde de opzet van het bezoek een 'volledig nieuw format' voor het Duits-Franse overleg: "Normaal gesproken onderhandelen we wekenlang over een tekst. In Hamburg gaan we varen, wandelen langs de Elbe, vissandwiches eten en praten over kwesties op de middellange en lange termijn", citeert de regionale omroep NDR. 

Het bezoek moet een nieuwe impuls geven aan de Duits-Franse betrekkingen, die de afgelopen jaren meermaals onder druk stonden. Frankrijk was vorig jaar geïrriteerd over het feit dat de Duitse regering Parijs niet in een eerder stadium had geïnformeerd over het Duitse energie-steunpakket van 200 miljard euro. Onenigheid was er ook over het Duitse ‘nee’ tegen een Europees prijsplafond voor gas. Bij de vergaderingen in Hamburg zullen de energieprijzen wederom onderwerp zijn van gesprek, net als de situatie in het Midden-Oosten na de aanvallen vanuit Gaza op Israël.

De band tussen Duitsland en Frankrijk lijkt inmiddels beter: in juni benadrukten Scholz en Macron hun vriendschap, toen de Franse president de bondskanselier bezocht in Potsdam. "Het uitproberen van een nieuwe gespreksvorm in Hamburg komt neer op een hernieuwde blijk van vertrouwen, aldus de krant FAZ over de Duitse-Franse Kabinettsklausur in Hamburg. Dinsdagochtend geven Scholz en Marcron een persconferentie. Lees meer bij NDRWelt en FAZ.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger