Duitslandweb logo Duitslandweb

Rente voor Duitse studielening stijgt naar 9,1 procent

Kort nieuws - 6 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De rente op studieleningen in Duitsland stijgt hard. De rente voor nieuwe leningen is onlangs verhoogd naar 9,1 procent. In oktober 2021 was die nog 3,76 procent. De stijging leidt tot veel kritiek. 

In Duitsland ontvangen studenten een tegemoetkoming voor levensonderhoud en onderkomen. Voor bijvoorbeeld studenten onder de 25 jaar die niet meer thuis wonen bedraagt de studiefinanciering momenteel 812 euro per maand. Wie daar niet van kan rondkomen, kan een aanvullende studielening van maximaal 650 euro per maand aanvragen bij de publieke investerings- en ontwikkelingsbank KfW. De rente daarvoor is nu 9,1 procent, maar varieerde de afgelopen jaren tussen de 3 en 4 procent en tijdens de coronapandemie lag die zelfs rond de 0 procent. De afgelopen vier jaar sloten 85.000 studenten een studielening af bij de KfW-bank, schrijft nieuwssite Tagesschau. 

De Duitse studentenvakbond (DSW) noemt het een "sociaalpolitiek schandaal" dat de rente zo hard is gestegen en vreest dat studenten in de schulden raken. Ook politieke partijen dringen erop aan dat de renteverhoging wordt teruggedraaid. Volgens de KfW-bank is het percentage aangepast aan de Europese rente, plus een risicotoeslag. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger