Duitslandweb logo Duitslandweb

Rente voor Duitse studielening stijgt naar 9,1 procent

Kort nieuws - 6 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De rente op studieleningen in Duitsland stijgt hard. De rente voor nieuwe leningen is onlangs verhoogd naar 9,1 procent. In oktober 2021 was die nog 3,76 procent. De stijging leidt tot veel kritiek. 

In Duitsland ontvangen studenten een tegemoetkoming voor levensonderhoud en onderkomen. Voor bijvoorbeeld studenten onder de 25 jaar die niet meer thuis wonen bedraagt de studiefinanciering momenteel 812 euro per maand. Wie daar niet van kan rondkomen, kan een aanvullende studielening van maximaal 650 euro per maand aanvragen bij de publieke investerings- en ontwikkelingsbank KfW. De rente daarvoor is nu 9,1 procent, maar varieerde de afgelopen jaren tussen de 3 en 4 procent en tijdens de coronapandemie lag die zelfs rond de 0 procent. De afgelopen vier jaar sloten 85.000 studenten een studielening af bij de KfW-bank, schrijft nieuwssite Tagesschau. 

De Duitse studentenvakbond (DSW) noemt het een "sociaalpolitiek schandaal" dat de rente zo hard is gestegen en vreest dat studenten in de schulden raken. Ook politieke partijen dringen erop aan dat de renteverhoging wordt teruggedraaid. Volgens de KfW-bank is het percentage aangepast aan de Europese rente, plus een risicotoeslag. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger