Duitse regering biedt hulp aan noodlijdende studenten
Achtergrond - 16 juni 2020 - Auteur: Jesse Oude EgberinkStudenten in Duitsland kunnen vanaf vandaag bij de overheid aankloppen voor corona-noodhulp. Veel studenten zijn door de coronacrisis in de problemen gekomen. Met toeslagen wil het Duitse ministerie van Onderwijs deze studenten uit de brand helpen.
De maatregel is bedoeld voor studenten die tijdens de coronacrisis hun bijbaan hebben verloren en in financiële nood zijn geraakt. Zij kunnen online maximaal 500 euro per maand aanvragen. Dit bedrag hoeft niet te worden terugbetaald. De hulp geldt voor studenten uit binnen- en buitenland, onafhankelijk van leeftijd en studiejaar. “Het doorslaggevende criterium is de door de pandemie veroorzaakte, individuele, acute noodsituatie”, aldus minister van Onderwijs Anja Karliczek in de Augsburger Allgemeine. De regeling geldt voor de maanden juni, juli en augustus, studenten moeten het bedrag elke maand opnieuw aanvragen.
De steunmaatregel die de Duitse overheid vandaag invoert is zeker niet de eerste poging om studenten te hulp te schieten. Sinds 8 mei kunnen studenten in Duitsland rentevrij lenen. De lening wordt verstrekt door ontwikkelingsinstelling Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) en bestaat al veel langer, maar is door deze regeling tot 31 maart 2021 rentevrij. Het ministerie van Onderwijs neemt de rente voor deze periode op zich.
Studentenorganisaties hebben veel kritiek op de hulp die studenten aangeboden krijgen. De hulpmaatregelen zouden ontoereikend zijn en veel te laat komen. Vorige week gingen studenten in heel het land de straat op. Voor 20 juni is er een centrale demonstratie in Berlijn aangekondigd.
Partijvoorzitter van de Groenen Robert Habeck vindt dat de studentenbelangen tijdens de crisis ondergeschikt zijn geraakt. Hij bekritiseert de aangekondigde hulp omdat die afhangt van iemands huidige financiële situatie. Studenten moeten hun bankrekening laten zien en aan kunnen tonen dat zij in geldnood zitten om de hulp aan te vragen. “Wie een beetje geld voor een semester in het buitenland of voor nieuwe boeken gespaard heeft, moet eerst bijna blut zijn om steun te krijgen”. Habeck oppert dat de financiële hulp moet gelden voor alle studenten die hun baan zijn kwijtgeraakt, niet alleen voor studenten die helemaal geen geld meer hebben.
Ook het Deutsche Studentenwerk (DSW) uit kritiek. Afgelopen jaar is een bedrag van 900 miljoen aan studiefinanciering, dat de overheid wel beschikbaar had gesteld, niet aangevraagd. Het DSW dringt er op aan dat de overheid dit bedrag als coronahulp beschikbaar stelt.
Voor de coronacrisis maakte ongeveer twee derde van de studenten gebruik van een bijbaan om hun studie te financieren. Veel van deze banen, met name in de horeca, zijn door de coronapandemie verloren gegaan. Veertig procent van de 2,9 miljoen studenten in Duitsland is door de coronacrisis hun werk kwijt geraakt, zo blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Zenjob, dat is gepubliceerd in de Süddeutsche Zeitung. Volgens Zenjob zit 22 procent van hen, zo’n 600.000 jongeren, inmiddels in grote financiële moeilijkheden. Zij zijn aangewezen op geld van vrienden en familie.
Nederlandse studenten
Ook Nederlandse studenten in Duitsland komen in aanmerking voor de financiële hulp. Vanaf 1 juni kunnen ook alle internationale studenten een beroep doen op de rentevrije lening. Ook de toeslag die vanaf vandaag beschikbaar is, kunnen zij aanvragen. Een voorwaarde is dat de student moet beschikken over een Duitse bankrekening, is te lezen op de site van het Duitse ministerie van Onderwijs.
Lees meer over 'Corona in Duitsland':
Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.
Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven
Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.
De schuldigen
Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.
Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid
Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.
Reacties
Geen reacties aanwezig