Duitslandweb logo Duitslandweb

Habeck en Scholz: strijd tegen antisemitisme is burgerplicht

Kort nieuws - 6 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal antisemitische misdrijven is dit jaar toegenomen in Duitsland, blijkt uit cijfers van de Duitse politie. De cijfers zijn nog van voor de nieuwe uitbraak van geweld in Israël en de Palestijnse gebieden. Nadat vorige week vice-kanselier Robert Habeck een videoboodschap maakte die viraal ging - over de Duitse plicht jegens Israël - riep kanselier Scholz maandagmorgen in een Duitse krant alle burgers op om Joden in Duitsland te beschermen.

In het derde kwartaal van 2023 registreerde de politie volgens voorlopige cijfers 540 antisemitische misdrijven. Dat berichtte de Rheinische Post maandag. Het gaat om 14 geweldsincidenten. In 450 gevallen hadden de misdrijven een rechts-extremistische achtergrond. Lees meer bij Tagesschau

"Wie Joden in Duitsland aanvalt, valt ons allen aan. Daarom moeten we ons voor de bescherming van Joden in Duitsland inzetten, daar gaat het om Zivilcourage (burgermoed)", zei Scholz in de krant Mannheimer Morgen.

Vorige week verspreidde vice-kanselier Robert Habeck een videoboodschap via sociale media waarvoor hij in Duitsland en internationaal veel lof oogstte. Hij gaat daarin in op de speciale verantwoordelijkheid die Duitsland heeft om de staat Israël en Joden in Duitsland te beschermen.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger