Duitslandweb logo Duitslandweb

Regeringsverklaring: Scholz kondigt moeilijke tijden aan

Kort nieuws - 28 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz (SPD) heeft in een regeringsverklaring in de Bondsdag moeilijke tijden aangekondigd. De regering heeft nog geen oplossingen voor de begrotingsproblemen die zijn ontstaan na een uitspraak van het Constitutioneel Hof. Scholz zei al wel dat er een einde komt aan het prijsplafond voor gas en elektriciteit.  

Het oordeel van het Constitutioneel Hof van twee weken geleden heeft voor een nieuwe realiteit gezorgd, zei Scholz in de Bondsdag. Niet alleen voor zijn regering, maar ook voor toekomstige kabinetten en voor de regeringen in de deelstaten. Duitsland staat voor "uitdagingen die onze republiek in deze concentratie en hardheid nog niet eerder heeft beleefd".

Het Constitutioneel Hof bepaalde twee weken geleden dat de Duitse regering geld dat op de begroting was gereserveerd voor de bestrijding van de coronacrisis niet mag inzetten voor klimaatbeleid. Scholz' kabinet had in 2021 een extra krediet van 60 miljard euro opgenomen om de coronacrisis tegen te gaan. Dat geld was niet uitgegeven en werd daarom in 2022 overgeheveld naar een klimaatfonds, het Klima- und Transformationsfonds KTF. Daar heeft het Hof nu een streep door gezet. Dat zorgt voor grote problemen in het Duitse begrotingsbeleid. Een deel van de 60 miljard was al ingepland voor belangrijke projecten, zoals de modernisering van de economie, elektromobiliteit en de sanering van gebouwen. Vorige week besloot de bondsregering alle uitgaven voor meerjarige projecten te bevriezen.

De bondsregering overlegt nog over de gevolgen van de uitspraak van het Hof. Maar Scholz kondigde vandaag al wel het einde aan van de Strom- und Gaspreisbremsen, de prijsplafonds voor elektriciteit en gas. Die waren onlangs nog verlengd tot eind maart, maar stoppen nu toch in januari. Volgens de kanselier kan dat omdat er weer tarieven beschikbaar zijn die onder de prijsplafonds liggen. Lopende uitgaven gaan gewoon door, verzekerde de kanselier. "De staat zal zijn taken blijven vervullen."

Oppositieleider Friedrich Merz (CSU) viel Scholz in de Bondsdag hard aan. Hij is niet geschikt als kanselier, aldus Merz. De CDU-leider maakte duidelijk dat zijn partij aan de Schuldenbremse, de schuldenremwil vasthouden. Veel partijen willen af van deze grondwettelijke verplichting om een evenwichtige begroting te hebben. Deze schuldenrem was voor oppositiepartij CDU/CSU de reden om bij het Constitutioneel Hof te klagen tegen de uitgave van de 60 miljard euro extra krediet.

In noodgevallen mag de schuldenrem buiten werking worden gesteld. De regering heeft als reactie op de uitspraak van het Hof de Bondsdag gevraagd voor 2023 een bijzondere noodsituatie uit te roepen om de schuldenrem alsnog te kunnen omzeilen. Zo kampte Duitsland afgelopen jaar met de energiecrisis en met de gevolgen van de grote overstromingen van 2021, aldus Scholz in de Bondsdag. Lees meer bij Die Zeit en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger