Fel Bondsdagdebat na regeringsverklaring Scholz
Kort nieuws - 13 november 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebKanselier Olaf Scholz (SPD) heeft woensdagmiddag in zijn regeringsverklaring in de Bondsdag gezegd dat hij de vertrouwensvraag op 11 december zal stellen. De Bondsdag kan daar dan op 16 december over stemmen. Tot die tijd wil hij met behulp van oppositiepartijen nog belangrijke wetten aannemen. De oppositiepartijen vielen de kanselier hard aan.
Sinds het ontslag van minister van Financiën Christian Lindner (FDP) en het vertrek van de andere FDP-ministers uit het kabinet-Scholz vorige week leidt de kanselier een minderheidsregering van SPD en Groenen. Hij heeft de steun van oppositiepartijen nodig om wetten door de Bondsdag te krijgen.
Scholz wil onder meer de kalte Progression nog voor de vervroegde verkiezingen op 23 februari aanpakken - een sluipende belastingverhoging die ontstaat doordat geen inflatiecorrectie wordt toegepast op de belastingschalen. Dat moet dan al in januari voor lichtere lasten voor burgers in Duitsland zorgen. Verder pleitte hij voor de Wachstumsinitiative, een initiatief van zijn regering voor meer groei, en voor de verhoging van de kinderbijstand.
Ook moet de positie van het Constitutioneel Hof zo snel mogelijk worden versterkt, aldus Scholz. Daarover praten de regeringspartijen en de CDU/CSU al langer. Mocht een rechts-radicale partij regeringsmacht krijgen, moet die de controlerende functie van het Hof niet kunnen beïnvloeden, vinden de partijen. Verder benadrukte Scholz vanmiddag het belang van de Duitse steun voor Oekraïne, al herhaalde hij ook zijn weigering om Taurus-raketten te leveren.
Harde kritiek Merz en Söder
Friedrich Merz, leider van de grootste oppositiefractie CDU/CSU, viel de kanselier na zijn regeringsverklaring hard aan. Scholz leeft in zijn eigen kosmos, aldus Merz, en heeft het land alleen maar verdeeld. De breuk van de stoplichtcoalitie van SPD, Groenen en FDP noemde hij goed nieuws voor Duitsland. Scholz moet ook niet denken dat de CDU/CSU hem nu bij al zijn wetsvoorstellen gaat steunen, aldus Merz. "Duitsland heeft een fundamenteel andere politiek nodig." Wel zal zijn fractie voor de versterking van de positie van het Constitutioneel Hof stemmen, zei de CDU-leider.
Merz haalde fel uit naar de AfD. Samenwerking met de rechts-radicale partij sluit hij uit, ongeacht het aantal zetels dat ze bij de verkiezingen haalt, zei hij. Daarbij wendde hij zich direct tot de AfD-afgevaardigden in de Bondsdag, die voortdurend door de andere sprekers heen riepen.
Opvallend was dat ook CSU-leider en minister-president van Beieren Markus Söder in de Bondsdag sprak. Hij is geen lid van het Duitse parlement, maar de CDU/CSU-fractie gunde hem een deel van haar spreektijd. Scholz' regering lijdt volgens Söder aan een "totaal verlies van realiteit" en heeft het land in een impasse gebracht. Duitsland heeft nu de "zwakste bondsregering aller tijden", zei hij. Ook haalde hij uit naar minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen). Diens "volledig mislukte economische politiek" is de oorzaak van de begrotingsproblemen die Duitsland nu heeft, aldus de Beierse minister-president. Habeck was niet bij het Bondsdagdebat aanwezig omdat het regeringsvliegtuig waarmee hij naar Portugal was gereisd problemen had en niet terug kon vliegen.
Ook de AfD liet weinig heel van de regering-Scholz, maar viel ook de CDU/CSU aan. AfD-leider Alice Weidel noemde Merz een 'Scholz-vervanging' met wie Duitsland ook niet verder komt.
Lindner, die vorige week nog als minister van Financiën deel uitmaakte van het kabinet-Scholz, pleitte vanmiddag in de Bondsdag voor een fundamenteel ander economisch beleid. "In plaats van een subsidiestaat die alles wil sturen, moet de staat terughoudender zijn." Over zijn ontslag zei hij: "Soms is een ontslag ook een bevrijding." Lees meer bij Tagesschau over de regeringsverklaring en over de reacties
Lees meer over 'Politiek':
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Geen reacties aanwezig