Druk op Scholz om zware wapens te leveren neemt toe
Kort nieuws - 19 april 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe druk op kanselier Scholz (SPD) om zware wapens aan Oekraïne te leveren neemt toe. Politici van de coalitiepartners Groenen en FDP uiten kritiek op zijn beleid en oppositiepartij CDU/CSU wil wapenleveranties als het moet via de Bondsdag regelen.
De bondsregering heeft het budget voor militaire hulp aan partnerlanden verhoogd tot 2 miljard euro, liet minister van Financiën Christian Lindner (FDP) vrijdagavond weten. Ruim 1 miljard daarvan is bedoeld voor Oekraïne. Daarmee kunnen de Oekraïners de wapens kopen die ze willen, citeerde de ARD een bron uit regeringskringen. Duitsland levert vooralsnog zelf geen zware wapens als tanks aan Oekraïne. Daarvoor zijn afspraken nodig met partnerlanden en ook moeten de Oekraïense soldaten voor gebruik van het materieel worden opgeleid, aldus de bondsregering.
Oekraïne heeft echter nu zware wapens nodig, benadrukte burgemeester Vitali Klitschko van Kiev maandag in de Bild Zeitung. "Elke vertraging kost mensenlevens. Dat moet iedereen duidelijk zijn", liet hij weten. De Oekraïense ambassadeur in Duitsland Andrij Melnyk zei tegen Welt am Sonntag dat niet met zijn land is overlegd welke hulp wordt geboden en dat hij ook niet weet wat de plannen voor verdere wapenleveranties zijn. Volgens hem zijn Duitse bedrijven bereid zware wapens te leveren, maar heeft de Duitse regering daar nog geen toestemming voor gegeven.
Ook vanuit coalitiepartijen FDP en Groenen en vanuit de grootste oppositiepartij CDU/CSU klinkt kritiek. Geld kan de levering van zware wapens niet vervangen, aldus Anton Hofreiter (Bündnis 90/Die Grünen), voorzitter van de Bondsdagcommissie voor Europese zaken. Datzelfde zei ook voorzitter van de Bondsdag-defensiecommissie Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP). Scholz moet nu "bliksemsnel" afspraken maken met Oekraïne, vindt ze, en "zijn zwijgen breken en uitleggen wat hij eigenlijk wil". De kanselier moet volgens haar beter communiceren met Oekraïne, met de bondgenoten en ook met Duitsland zelf. Met de manier waarop het nu gaat ontstaat het "beeld van een aarzelend land".
CDU-voorzitter Friedrich Merz hekelde afgelopen weekeinde de "open gevoerde strijd in de bondsregering" over de wapenleveranties. Die "schaadt het aanzien van ons land in de hele wereld", aldus Merz. Johann Wadephul, vice-fractievoorzitter van de CDU/CSU in de Bondsdag noemde het bieden van meer geld "slechts een slechte afleidingsmanoeuvre". Scholz moet volgens hem "kleur bekennen". Zijn fractie overweegt anders in de Bondsdag een motie voor Duitse wapenleveranties aan Oekraïne in te dienen, liet hij weten. Lees meer bij Der Spiegel, ZDF Heute en Tagesschau
Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':
Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie
Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.
Denken over tanks
Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.
Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog
De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?
'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’
Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).
Reacties
EU landen moeten onverwijld met de meeste spoed en met alle mogelijke middelen zich inspannen, om de circa 100.000 mensen (kinderen, vrouwen, ouderen) en ook de circa 2.000 militairen uit Mariopol en Azovstal fabriek onder zeer erbarmelijke omstandigheden zonder voedsel en medische zorg meer dan 50 dagen zitten, uit te krijgen en in veiligheid te brengen. Desnoods via Turkije en/of Israël. Er dient hiervoor maximaal druk ook op China en India te worden gezet om zich hiervoor in te zetten.
Duitsland, Frankrijk, Benelux met eventueel Verenigd Koninkrijk, zouden het voortouw kunnen nemen om met zoveel mogelijk andere Europese NAVO landen hun legers met elkaar zodanig aanvullend sterk te maken zodat zij ook zonder de VS, tegenwicht kunnen bieden aan Rusland en China. Uiteraard dient de nauwe samenwerking met VS en Canada blijven bestaan. Zouden zoveel mogelijk binnen EU moeten produceren en niet zo afhankelijk zijn van China. Samenwerking met goede democratische landen bevorderen.
Deze houding van Scholz zal er ongetwijfelt onnodig veel meer slachtoffers, door enorme groots georganiseerde oorlogsmisdaden door Poetin met zijn moordmachine vallen. Scholz wil voor de extra slachtoffers door zijn weigerachtige houding toch niet medeverantwoordelijk worden? Duitsland heeft een aanzienlijke verantwoordelijkheid om onbeperkt wapens te leveren, immers door de verregaande samenwerking met Poetin, heeft zij hem heel sterk en EU zo afhankelijk gemaakt van Russisch gas.
Iedereen praat alleen maar al wel 200 kleine kinderen dood en duizenden burgers die Poetin is gek in de kop een oorlog om niks en de hele wereld praat alleen en verder niks totaal niks gewoon zielig
Duitsland voelde zich de leider van Europa maar is slechts lafhartig gebleken. Eerst de schande van twee wereldoorlogen beginnen. En nu de schande van het niet willen helpen in een onrechtvaardige oorlog. Duitsland slaat drie keer de plank mis en toont totaal geen leiderschap. Een mislukte natie.