
Prominente Bondsdagleden pleiten voor olie-embargo
Kort nieuws - 13 april 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDrie vooraanstaande parlementariërs uit de Bondsdag pleiten na een bezoek aan Oekraïne voor meer wapenleveranties aan het land en een importstop van olie uit Rusland.
De drie parlementariërs Michael Roth (SPD), Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP) en Anton Hofreiter (Groenen) behoren tot de regeringspartijen en zijn voorzitter van respectievelijk de Bondsdagcommissies voor buitenlandse zaken, voor defensie en voor Europa. Ze spraken dinsdag in Lviv met afgevaardigden van het Oekraïense parlement.
In de Bondsdag zijn ruime meerderheden te vinden voor meer wapenleveranties en voor een zo snel mogelijke invoering van een olie-embargo, lieten Roth, Strack-Zimmermann en Hofreiter in eeen gezamenlijke verklaring weten. "Duitsland moet nog meer verantwoordelijkheid nemen." Tot nu toe lijkt de Duitse regering daar terughoudend in.
In Lviv zijn ze met veel sympathie en openheid ontvangen, aldus de Duitse parlementariërs. De Oekraïners verwachten veel van Duitsland, hebben ze gemerkt. Bijzonder indrukwekkend was de ontmoeting met zwaar gewonde Oekraïense soldaten in een ziekenhuis, zeiden ze. "Die heeft ons ook laten zien tot welke misdaden het Russische leger in staat is. Dat mogen we niet verder toelaten."
Roth, Strack-Zimmermann en Hofreiter zijn de hoogstgeplaatste Duitse vertegenwoordigers die sinds het begin van de oorlog Oekraïne hebben bezocht. Uit Polen, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije zijn de regerinsgleiders in Kiev geweest. Ook voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft president Zelensky bezocht. President Steinmeier wilde naar Oekraïne, maar dinsdag bleek dat hij niet welkom was. Dat begrijpen de drie Bondsdagleden niet, zeiden ze in reactie daarop. "Vooral nu is het belangrijk in gesprek te blijven." De Oekraïners hebben kanselier Scholz wel uitgenodigd voor een bezoek. Lees meer bij n-tv en Tagesschau
Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland verdeeld over wapenleveranties
Scholz verdedigde zondag met verve zijn besluit om nu toch zware wapens te leveren aan Oekraïne.

Podcast Achtung! Duitsland onder druk
Wat is de Duitse reactie op de oorlog in Oekraïne? Wiebke Pittlik en Marja Verburg praten je bij.

Bevrijder/bezetter
Oude Sovjet-monumenten groeien door de oorlog in Oekraïne uit tot omstreden locaties, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.

Duitse bedrijven in Rusland: weggaan of blijven
Door de oorlog in Oekraïne zien veel Duitse bedrijven zich gedwongen de Russische markt te verlaten. Niet alle bedrijven doen dat.
Reacties
Geen reacties aanwezig