Duitslandweb logo Duitslandweb

Prominente Bondsdagleden pleiten voor olie-embargo

Kort nieuws - 13 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Drie vooraanstaande parlementariërs uit de Bondsdag pleiten na een bezoek aan Oekraïne voor meer wapenleveranties aan het land en een importstop van olie uit Rusland.

De drie parlementariërs Michael Roth (SPD), Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP) en Anton Hofreiter (Groenen) behoren tot de regeringspartijen en zijn voorzitter van respectievelijk de Bondsdagcommissies voor buitenlandse zaken, voor defensie en voor Europa. Ze spraken dinsdag in Lviv met afgevaardigden van het Oekraïense parlement.

In de Bondsdag zijn ruime meerderheden te vinden voor meer wapenleveranties en voor een zo snel mogelijke invoering van een olie-embargo, lieten Roth, Strack-Zimmermann en Hofreiter in eeen gezamenlijke verklaring weten. "Duitsland moet nog meer verantwoordelijkheid nemen." Tot nu toe lijkt de Duitse regering daar terughoudend in. 

In Lviv zijn ze met veel sympathie en openheid ontvangen, aldus de Duitse parlementariërs. De Oekraïners verwachten veel van Duitsland, hebben ze gemerkt. Bijzonder indrukwekkend was de ontmoeting met zwaar gewonde Oekraïense soldaten in een ziekenhuis, zeiden ze. "Die heeft ons ook laten zien tot welke misdaden het Russische leger in staat is. Dat mogen we niet verder toelaten." 

Roth, Strack-Zimmermann en Hofreiter zijn de hoogstgeplaatste Duitse vertegenwoordigers die sinds het begin van de oorlog Oekraïne hebben bezocht. Uit Polen, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije zijn de regerinsgleiders in Kiev geweest. Ook voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft president Zelensky bezocht. President Steinmeier wilde naar Oekraïne, maar dinsdag bleek dat hij niet welkom was. Dat begrijpen de drie Bondsdagleden niet, zeiden ze in reactie daarop. "Vooral nu is het belangrijk in gesprek te blijven." De Oekraïners hebben kanselier Scholz wel uitgenodigd voor een bezoek. Lees meer bij n-tv en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger